U Bihaću održana javna tribina "Ljudska prava i savremeni oblici građanskog aktivizma"

Dana 22. novembra 2018. godine na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Bihaću organizovana je javna tribina koja se bavi problematikom ljudskih prava i savremenih oblika građanskog aktivizma. Javna tribina je organizovana u saradnji Pravnog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Bihaću i Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava iz Sarajeva (CIVITAS).

U okviru tribune, prof.dr.sc. Nevzet Veladžić, inače prodekan za nastavu i studentska pitanja Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću i profesor na predmetu Demokratija i ljudska prava, ponio je značajnu ulogu predavača iz oblasti ljuskih prava i savremenih oblika građanskog aktivizma. Ova značajna problematika je bila izložena u dva bloka predavanja, gdje je akcenat bio stavljen na tematske oblasti koje se odnose na razvoj ljudskih prava neposredno nakon Drugog svjetskog rata pa do danas, te oblike građanskog aktivizma u savremenoj demokratiji.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, prof.dr.sc. Suad Hamzabegović, naglasio je da održana tribina predstavlja važan vid aktivnosti studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, ali i Univerziteta u Bihaća u cjelini, pogotovo ukoliko se polazi od značaja bavljenja temama koje se tiču oblasti građanskog obrazovanja. S tim u vezi, dekan prof.dr.sc. Suad Hamzabegović je izjavio da ga posebno raduje činjenica da kao sastavni dio tribine je bila predviđena i diskusija na temu Ljudskih prava i savremenih oblika ljudskog aktivizma, te da je određeni broj najaktivnijih studenata u okviru održane tribune ostvario priliku za učešće na značajnoj konferenciji posvećenoj temama iz oblasti građanskog obrazovanja, koja će se održati 3. i 4. decembra ove godine u Sarajevu.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću naglasio je opredijeljenost Fakulteta da i u budućnosti učestvuje u ovim i sličnim projektima, istovremeno ističući spremnost da podrži studente u svim oblicima učešća u aktivnostima koje se dotiču oblasti  građanskog obrazovanja, ali i drugih, za studente Pravnog fakulteta, značajnih oblasti.