Lokaliziran požar na Hvaru: Stigli vatrogasci iz Splita, jedna osoba poginula

.
Požar koji je jučer oko 13 sati buknuo na Hvaru lokaliziran je.

 

Tu informaciju je jutros potvrdio zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škare za N1 i dodao da je situacija na požarištu dobra.

- Uhvatili smo ga sa svih strana, sad je sanacija u toku - rekao je Škare.

Na terenu su svi otočki vatrogasci, oko 40 ljudi i deset vozila, a u pomoć im je došlo još 20 vatrogasaca s kopna. Kanaderi više nisu potrebni. Iz Hrvatske vatrogasne zajednice objavili su da je požar lokaliziran u 7 sati, te da dolazi do smjene vatrogasaca na terenu, a u pomoć su došli vatrogasci s kopna s dva vozila iz Splitsko-dalmatinskog kantona.

Izgorjelo je desetak hektara guste borove šume, a u jednom su trenutku bile ugrožene i kuće. Jedan je mještanin poginuo dok je od vatre pokušavao spasiti mašinu. Zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škare rekao je sinoć Hini da požar još nije pod nadzorom s obzirom na to da je još uvijek gorjelo na zapadnoj strani.

Požar je buknuo u 12:50 sati na području Dol-Vrbanj na Hvaru, gdje se zapalila gusta borova šuma. U jednom trenutku vatra se približila kućama, zbog čega je jedan mještanin pokušao spasiti bager te smrtno stradao.

Vatrogascima, kojih je u jednom trenutku bilo 55 s 15 vozila i svi mahom s otoka, pomagale su i zračne snage. U jednom su se trenutku s vatrom borila i tri kanadera te dva air tractora.

Malo prije ponoći buknuo je šumski požar ispod mjesta Gornjeg Brgata kod Dubrovnika. Na intervenciju su izašli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i DVD-a Župa Dubrovačka.

Uprkos jakoj buri požar je nešto poslije 1 sat stavljen pod nadzor i saniraju se ivični dijelovi.

Istodobno, na Velebitu sedmi dan gore dva požara, na brdu Panos kod naselja Rizvanuša i kod Lovinca na Malom Goliću, a opasnost od širenja raste zbog povremenih eksplozija zaostalih mina i bure koja jača.

 

Foto: Facebook