Lord Born danas će odati počast žrtvama genocida u Srebrenici

Ministar za vjeru Velike Britanije, lord Nikolas Henri Born od Aberistvita (Lord Nicholas Henry Bourne of Aberystwyth) danas će posjetiti Sarajevo i Srebrenicu.

Tokom posjete koju organizira britanska humanitarna organizacija "Remembering Srebrenica" lord Born će čuti svjedočanstva onih koji su preživjeli genocid i etničko čišćenje, sastati se s građanskim i duhovnim vođama i odati počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru i mezarju Srebrenica - Potočari.     

Za vrijeme boravka u Sarajevu lord Born će posjetiti različite vjerske objekte koji svjedoče vjerskoj raznolikosti grada.

O svojoj posjeti Sarajevu i Srebrenici lord Born je kazao da je Srebrenica stalni podsjetnik na važnost reagiranja na mržnju i fanatizam.

- Tragedija Srebrenice drži vitalne lekcije za zajednice diljem Velike Britanije i služi kao stalni podsjetnik na važnost reagiranja na mržnju i fanatizam, gdje i kada god se pojave. Zahvalan sam na prilici da posjetim Srebrenicu i da se susretnem s preživjelima i odam počast onima koji su umrli. Bit će vrlo vrijedno za dublje razumijevanje genocida u Srebrenici i čuti kako različite vjerske skupine mogu zajedno raditi na obnovi zajednica - kazao je lord Born.