Loše brojke: Od Hrvatske je u Europi gori samo Luksemburg

Korona
U trajektnoj luci Split otvoreni su dodatni kapaciteti za testiranje jer se sada u Splitsko-dalmatinskoj županiji na testiranje čeka pet do šest dana

 

Od jutros pristižu podaci lokalnih stožera o situciji s korona virusom po županijama. Na sjeveru Hrvatske, te u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje su visoke brojke, a u trajektnoj luci Split otvoreni su dodatni kapaciteti za testiranje jer se sada u Splitsko-dalmatinskoj županiji na testiranje čeka pet do šest dana.

Nacionalni stožer održat će presicu i iznijeti najnovije informacije.

U protekla 24 sata zabilježeno je 1.886 novih slučajeva, a preminulo je 59 pacijenata.

Prošli ponedjeljak bilo je 1973 novozaraženih. Na bolničkom liječenju je 2629 osoba, 277 je na respiratoru, te je 40 više hospitaliziranih. U bolnicu je zaprimljeno 254 osobe. Od početka epidemije preminulo je ukupno 2231 osoba.

Capak kaže kako nam je incidencija najviša u Europi, odnosno višu ima samo Luksemburg i iznosi 1154 na 100.000 stanovnika. Na 14. smo mjestu što se tiče mortaliteta, 515 na milijun stanovnika.

U zadnjih 14 dana imamo 35,6 posto pozitivnih testova na ukupni broj testiranih.

130.000 brzih antigenskih testova stiglo je u subotu i podijeljeni su gdje je potrebno, najviše po domovima za starije, zatim Hitnoj pomoći i objedinjenom hitnom prijemu. Sljedeća tranša testova dolazi krajem tjedna i bit će podijeljena ambulantama i liječnicima obiteljske medicine.

- Jučer smo bili u posjetu kolegama u Varaždinu i razgovarali smo o problemima i moram reći da su sve kolege u Varaždinu izniman napor napravili za brzo zbrinjavanje bolesnika. Bolesnici imaju skrb na razini svih mjerila koje koristimo. I dalje stalno učimo o koroni, stalno se nešto novo javlja - rekla je Alemka Markotić.