Lovačko društvo “Jelen” Cazin: Aktivnosti članstva tokom perioda ljeta

Lovac


 

Nakon ukidanja vanrednog stanja, članovi  Lovačkog društva „Jelen“ Cazin otvorili su sezonu lova na srndaća, a aktivnosti članstva će tokom ljeta biti najviše usmjerene na čišćenje lovišta, izgradnju lovnouzgojnih i lovnotehničkih objekata, kao i na edukaciji novih članova. Članstvo ovog društa vjeruje da će zajedničkim doprinosom i odgovornim ponašanjem  ispuniti sve svoje lovne obaveze  u ljetnom periodu, pošivajući pri tom sve higijensko-epidemiološke mjere.

 

Na području Grada Cazina postoji duga tradicija lovstva kao privredne djelatnosti, koja podrazumjeva veliki sklop aktivnosti i mjera, a lov je samo jedan segment te aktivnosti. Nakon ukidanja vanrednog stanja članovi  Lovačkog društva „Jelen“ Cazin, otvorili su sezonu lova na srndaća, a prema riječima Esada Pjanića, predsjednika ovog  društva, aktivnosti članstva će tokom ljeta biti najviše usmjerene na čišćenje lovišta.  „Kako bi se postigla što bolja trofejna vrijednost, neophodno je iz lovišta  redovito izlučivati sve jedinke koje nemaju predispozicije za opstanak“, pojašnjava Pjanić.

“Krećemo od čišćenja lovišta, izgradnja i dogradnja novih i starih lovnotehničkih objekata, pratićemo kretanje divljači po lovištu, te ćemo čistiti lovišta od lutalica i sl.” 

Naš sagovornik je istaknuo da je jako važno obezbjediti mir u lovištu tokom ljetnog perioda i voditi računa da se uvijek odstrijeli divljač koja nije zrela, koja je bolesna, a sve s ciljem da ne dođe do parenja nezrele divljači, gdje najviše pažnje posvećuju kod srneće divljači. Ova generacija cazinskih lovaca nastavlja da čuva i njeguje tradiciju lovačkih vrijednosti, obzirom da svojim redovnim aktivnostima utječu na razvoj i unaprijeđenje lovstva.

“Mi svake godine držimo konstantno određeni broj lovaca i ta brojka svake godine je ista, dakle oko 600 lovaca. Prošle godine smo imali oko 6-7 lovaca koji su prirodnom smrću preminuli. Važno je istaknuti da je u našem Lovačkom društvu “Jelen” Cazin, u odnosu na druga lovačka društva na području USK, najmanja članarina”, istaknuo je Pjanić.

„Možemo se pohvaliti da nam je brojnost članova u porastu i u budućem periodu ćemo raditi na tome da edukujemo ljude“, ističe naš sagovornik dodajući  da lov nije samo uzeti pušku i odstrijeliti divljač, nego prevenstveno, lov je zaštita i uzgoj divljači i druženje ljubitelja prirode. Iz Lovačkog društva „Jelen“ Cazin vjeruju da će sve planirane aktivnosti članova tokom ljeta proteći bez incidenata. “Pozivam sve zainteresirane da nam se priključe, da se družimo, da razmjenjujemo iskustva, jer je to idealan način da svoje vrijeme provedemo na jedan kvalitetan i pozitivan način.”

Svjesni ozbiljnosti novonastale situacije uzrokovane  novim virusom,  članstvo ovog društa vjeruje da će zajedničkim doprinosom i odgovornim ponašanjem  ispuniti sve svoje lovne obaveze u narednom periodu. “Tokom trajanja vanrednog stanja, mi smo radili od kuće, stalno smo bili u kontaktu sa našim članstvom i mogu slobodno reći da smo odlično funkcionirali, kao i da nisu bile blokade”, zaključio je Pjanić.

Iz Lovačkog društva „Jelen“ Cazin  pozivaju svoje članove da na terenu budu oprezni, poštuju pravila lovačkog ponašanja, kao i epidemiološke mjere izdate od strane nadležnih tijela naše zemlje.