Lovačko društvo “Jelen” Cazin: Počeo lov na srndaća i trajaće do ispunjenja plana

Jelen
Lovačko društvo „Jelen“ Cazin 13. juna otvarilo je sezonu lova na srndaća.

Lov na srndaća izvodiće se na cijelom lovnom području Grada Cazina, a obavljaće se u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim satima.  Kako bi planirane radne aktivnosti uspješno bile provedene, iz Lovačkog društva „Jelen“ Cazin pozivaju naše sugrađane i lovce na oprez, kao i  pridržavanja propisanih mjera zaštite izdatih od strane nadležnih tijela naše zemlje.

Lovačko društvo „Jelen“ Cazin broji oko 600 članova,  koji u skladu sa osnovnim postulatima i dobrom praksom sporta poštuju ekološka pravila. Nakon ukidanja vanrednog stanja, članovi ovog  društva otvorili su sezonu lova na srndaća, koji je počeo 13.06, a trajaće do ispunjenja plana.

Ova aktivnost obavljaće se u ranim jutarnjim satima od 04 do 09 i poslije podne od 18:30 do 21 sat.  Lov na srndaća pobuđuje veliki interes kod cazinskih lovaca iz više razloga, ističe Esad Pjanić, predsjednik  Lovačkog društva „Jelen“ Cazin, dodajući da je srneća divljač poznata kao plaha, strašljiva i hitra divljač, koja na mali zvuk nestaje iz videokruga, pa je zato potrebno da je lovac dobar strijelac.

Image
Jelen

“Svi lovci koji sudjeluju u ovom lovu, odnosno koji su uplatili odstrel srndaća, zamolio bih da svi budu jako oprezni, jer su sada velike trave i da ne pucaju, dok dobro ne utvrde da se na mjestu ne nalazi neko od građana. Imamo veliki problem da je veliki dio područja, na kojem lovimo, pokriveno migrantima, zato je potrebno biti jako oprezan”, istaknuo je Pjanić.  Prema riječima našeg sagovornika, mnogim članovima ovog  društva,  lov na srndaća jedan je od omiljenijih, što se može obrazližiti činjenicom da je lov na srndaća lagan, te se izvodi kada su pogodne vremenske prilike.

„Iako smo svi bili željni da nastavimo život u normalnom ritmu, kao i da možemo da uživamo u lovu, ipak ne smijemo zaboraviti da nam  svima bezbjednost treba biti na prvom mjestu“, istaknuo je Pjanić i pozvao sve naše sugrađane, dok traje sezona lova na srndaća, da ne zalaze u šumska područja. Ukoliko ipak to učine, mole se da budu jasno obilježeni i veoma oprezni.

Image
Jelen

“Zamolio bih sve, još jednom, da u ovom lovnom vremenu, a to je u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, da zaobiđu područja na kojima lovima, da eventualno ne bismo doveli čiji život u opasnost. Nikako ne želimo da se dogodi ono najgore, stoga apeliramo svima na opreznost.”

Kako bi se izbjege nesreće u lovu i zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana i imovine, iz Lovačkog društva „Jelen“ Cazin još jednom pozivaju na oprez lovaca, pridržavanje pravila lovačkog ponašanja, kao i epidemioloških mjera.