Lukavčani digli glavu protiv SDA mraka

Trijumfalnom pobjedom na nedjeljnom referendumu Edin Delić (SDP), zahvaljujući glasovima građana, i ubuduće će obnašati dužnost načelnika lukavačke općine.  

Njegov opoziv pokrenulo je 16 vijećnika okupljenih oko SDA i SBiH.

Izbijanje iz džepa

- Ovo je pobjeda građana Lukavca, koji su digli glavu i suprotstavili se segregaciji, blokadama, usporenom razvoju, manipulacijama.... Budući da sam rudarski inžinjer, ovaj rezultat asocira me na lampu koju vidimo prilikom izlaska iz jame. Ta lampa trebala bi se do oktobra proširiti na cijelu državu - kazao je za „Avaz“ načelnik Edin Delić, protiv čijeg je opoziva glasalo 70 posto Lukavčana.  

Iako je SDA u Lukavcu doslovno potamanjena, idejni tvorci referenduma i dalje tvrde da će za tri mjeseca ponovo pokrenuti inicijativu za opoziv načelnika.

- Njima zakon to omogućava, ali... Fakturu za ovaj referendum, odnosno račun od 100.000 KM, ispostavit ćemo vijećnicima SDA i SBiH. Upravo pripremamo odluku koju ćemo im dostaviti na potpisivanje, a u kojoj stoji da se oni odriču svog vijećničkog paušala dok se ne namire troškovi referenduma. Vidjet ćemo hoće li to potpisati, ali, neka znaju, u naredne tri godine ćemo na društvenim mrežama, radiju, televiziji, bilbordima... stavljati njihove fotografije, imena i prezimena, pa neka građani vide ko je lokalnoj zajednici izbio 100.000 KM iz džepa - kaže Delić.

Nezapamćen poraz

Ako vijećnici SDA i SBiH ne potpišu prijedlog odluke, Delić navodi da će 100.000 KM biti namireno iz budžeta Općine Lukavac, ali od sredstava iz kojih se finansiraju političke stranke.

Nakon poraza kakav se ne pamti u lukavačkoj SDA, predsjednik OO SDA Tarik Arapčić, ali ni povjerenik SDA za TK Amir Fazlić, nisu odgovarali na naše pozive.

Hitan sastanak u Povjereništvu SDA TK?! 

Daleko od očiju javnosti, kako saznajemo, priprema se hitan sastanak u Povjereništvu SDA TK zbog ubjedljivog poraza na lukavačkom referendumu.

Pojedini članovi SDA, koji nisu željeli javno govoriti, smatraju da je logičan slijed događaja ostavka Tarika Arapčića, neprikosnovenog vladara SDA u Lukavcu. No, oni koji ga bolje poznaju tvrde da Arapčić uopće ne razmišlja o toj mogućnosti.