Macron će se sastati s Bin Salmanom u Argentini

Francuski predsednik Emmanuel Macron sastaće se sa saudijskim princom prestolonaslednikom Mohammedom bin Salmanom na marginama samita G20 u Argentini i time biti prvi zvaničnik Zapada koji se sastao sa njim otkako je ubijen saudijski novinar Jamal Khashoggi.

"Oduvek sam bio vrlo jasan po pitanju Saudijske Arabije i neizbežna će biti prilika da o tome razgovaram sa saudijskim princom na marginama G20", rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa argentinskim kolegom Mauriciom Macrijem, prenosi Reuters.

Prošle nedelje je Francuska saopštila da je uvela sankcije i zabrane kretanja za 18 državljana Saudijske Arabije zbog slučaja ubistva Khashoggija i dodala da bi broj sankcija mogao da se poveća sa produbljivanjem istrage.

Usklađivanje stava Evropljana

Macron je kazao da će evropski učesnici samita u Argentini uskladiti po tom pitanju.

"Lično zagovaram transparentnost i povezivanje međunarodne zajednice u ovom slučaju, zato što je zabrinut ceo svet", rekao je on.

Agencija navodi da nije bilo jasno da li Macron poziva na međunarodnu istragu odvojenu od postojećih istraga koje sprovode Turska i Saudijska Arabija.

Samit lidera G20 održaće se u Buenos Airesu od 30. novembra do 1. decembra.