Macron poručio Evropljanima: EU je utočište pred opasnostima u svijetu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron uputio je u utorak poziv Evropljanima da se ne povlače u nacionalizam nego da izgrade Evropsku uniju kao bedem liberalne demokratije u sve nemirnijem i opasnijem svijetu.

Obraćajući se Evropskom parlamentu u francuskom gradu Strasbourgu, 40-godišnji šef države dobio je gromoglasne ovacije nakon što je osudio jačanje "neliberalnih demokratija" čak i unutar EU. Nacionalistički poslanici iz Francuske, Britanije i drugih zemalja ostali su, ipak, u svojim stolicama.

"U suočavanju s autoritarizmom, odgovor je ne samo autoritetna demokratija nego autoritet demokratije", izjavio je Macron, u jasnoj aluziji na novoizabranog mađarskog premijera Viktora Orbana i na vladajuću poljsku stranku.

"Sebični nacionalizam" hvata korijenje, upozorio je Macron, govoreći o "atmosferi građanskog rata" u Evropi. Iluzija je, međutim, rekao je Macron,vraćati se nacionalnom suverenitetu po cijeni zajedničkih ovlasti EU koje bi vratile povjerenje glasačima koje je neophodno u svijetu autoritarnih sila - u očiglednoj aluziji na zemlje kao što su Rusija i Kina - i moćnih multinacionalnih korporacija.

Pozivajući svoje kolege iz EU da slijede njegov primjer pokretanjem javnog dijaloga o evropskoj budućnosti, Macron je izjavio da se od EU traži da ojača, kako ga naziva, "evropski suverenitet" u svijetu. 

Uz nešto više od godine do narednih izbora za Evropski parlament, on se požalio nad činjenicom da je manje od polovine građana EU odlučilo da glasa na tim izborima, prenosi Reuters.