Macron: Prestanimo se omalovažavati

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je Francuze u svojoj novogodišnjoj poruci da se prestanu omalovažavati i naglasio da mogu i moraju postupati bolje.

- Prestanimo se omalovažavati i pretvarati da je Francuska zemlja u kojoj ne postoji solidarnost i u kojoj treba sve više trošiti. Možemo bolje i moramo bolje - rekao je Macron.

- Moramo osigurati da naše javne službe i dalje djeluju tamo gdje su potrebne, da će doktori doći tamo gdje ih nedostaje. Da ćemo imati mobitele i internet posvuda gdje ljudi žive i rade. I, prije svega, da će se posvuda živjeti sigurno i mirno - izjavio je Makron.

Veliki razdori

- Živimo u jednoj od najjačih ekonomija svijeta, naše infrastrukture su među najboljima na svijetu - podsjetio je.

Predsjednik je u svojoj poruci i indirektno govorio o "žutim prslucima" i velikim razdorima, bijesu protiv nepravdi, protiv ponekad neshvatljive globalizacije, presloženog administrativnog sistema, dubokih promjena i zaključio da je taj bijes pokazao da francusko društvo nije rezignirano. 

- Naša zemlja želi izgraditi bolju budućnost i to je lekcija koju smo naučili 2018. godine - rekao je predsjednik Francuske.

Makron je istaknuo da rezultati reformi pokrenutih od početka njegovog petogodišnjeg mandata ne mogu biti trenutačni, a nestrpljivost, koju i sam osjeća, ne može se opravdati nikakvim nepriznavanjem.

Spomenuo je i one koji uzimaju za pravo govoriti u ime naroda, a ustvari su tek portparoli širenja mržnje, bijesnih na zastupnike, na snage reda, na novinare, strance, homoseksualce, i rekao je da oni predstavljaju "negaciju Francuske".