Macron: Vjerujem u NATO

asd
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da koncept "evropska strateška autonomija" ne znači da on želi da se udalji od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) već da Evropa bude pouzdaniji partner i da ojača NATO.

Vjerujem u NATO”, rekao je Macron u petak, 19. februara na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, nakon više od godinu dana nakon izjave da “NATO doživljava moždanu smrt”.

Prema njegovim riječima, on vjeruje da je NATO potreban politički zamah i pojašnjenje strateškog koncepta i više politički pristup.
 
Od pobjede na izborima 2017. godine, Makron je za to da EU bude autonomna po pitanju svoje bezbjednosti i da se ne oslanja samo na vojnu zaštitu SAD kao što je to od Drugog svjetskog rata, javlja Reuters.

Njegovi komentari o “moždanoj smrti” NATO, zajedno sa odlukom da traži veću saradnju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izazvali su zaprepašćenje kod nekih evropskih saveznika, posebno u istočnoj Evropi, koja SAD vidi kao jedinu verodostojnu zaštitu susedne Rusije, podsjeća Reuters.

Vjerujem da je najbolje moguće učešće Evrope u NATO-u da bude više zadužena za sopstvenu bezbednost”, rekao je Macron u petak i zaključio da bi sve to učinilo NATO „još jačim nego ranije“.