Mađarska ublažava epidemiološke mjere

asd
Mađarska će ublažiti epidemiološke mjere uvedene zbog pandemije COVID-19, a posebno za vakcinisane građane, odnosno one koji imaju imunitetne kartice.

Riječ je o najnovijem ublažavanju ograničenja na osnovu broja vakcinisanih stanovnika.

Od subote ujutro vlasnici imunitetnih kartica moći će pristupiti zatvorenom prostoru u restoranima, hotelima, pozorištima, bioskopima, banjama, teretanama, bibliotekama, muzejima i objektima za rekreaciju. Radno vrijeme preduzeća biće produženo do 23 časa, a policijski čas koji se primjenjuje od novembra počinje od ponoći.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da ublažavanje mjera dolazi dok Mađarska dostiže četiri miliona vakcinisanih prvom dozom, što je oko 40 posto stanovništva

U prošlosti smo se branili zatvaranjem, usporavajući širenje koronavirusa. Ali, sada smo u napadu – poručio je Orban i dodao:

Vakcine su kao pancir, virus se odbija od njih.

U četvrtak je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto najavio da će putovanje između Mađarske, Srbije i Crne Gore biti dopušteno bez karantina ili testiranja, za vlasnike imunitetnih kartica iz tih zemalja.

U toku su pregovori o postizanju sličnih sporazuma s Grčkom i Izraelom – rekao je Szijjarto.

Mađarska je jedina zemlja u Evropskoj uniji koja koristi i vakcine iz Kine i Rusije. Ima drugu najvišu stopu vakcinisanih u EU, ali zbog razornog proljećnog talasa pandemije ima i najveću stopu smrtnosti na milion stanovnika na svijetu, podaci su Univerziteta “Johns Hopkins”.