Magazinović: Povjerenje u pravosuđe je na historijskom minimumu

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH kada je riječ o stanju u pravosuđu u BiH napomenuo je da su svi raniji pokušaji parlamentaraca iz svih stranaka da ukažu na loše tanje u pravosuđu okarakterisani kao pritisak na pravosuđe.

„Svaki put kada bismo pitali o nekom slučaju koji dugo traje ili drugim problemima je bilo karakterisano kao pritisak na pravosuđe. Jasno nam je svima da je VSTV bilo čedo međunarodne zajednice i imao je areolu nedodirljivosti. U međuvremenu se to promijenilo, pa je danas VSTV čedo domaćih političara“, kazao je Magazinović.

Zastupnik je kazao da danas političari mnogo slobodnije nego ranije govore o nepravilnostima, međunarodna zajednica također radi na jedan drugi način, a mediji imaju potpunu slobodu da se na jedan analitički način posvete pravosuđu

„Ne znam zašto to nije bilo ranije, ali mislim da ni jedna tema ne može biti sklonjena od Parlamenta i javnosti. Povjerenje u pravosuđe je na historijskom minimumu. Za razliku od onih koji govore o odlasku mladih jer jedna ili druga stranaka nije ušla u vlast, mislim da to mladi čini zbog nesigurnosti. Zakoni se odnose na građane, ali ne i na politike moćnike.

Vladavina prava je podcrtana i u posljednjem mišljenju Evropske komisije. Zemlje u tranziciji na kraju završavaju svoj posao čišćenjem političke scene, ali mi još čekamo našeg „sanadera“. Do tada đabe nam sva mišljenja mi se nećemo pomjeriti sa mjesta gdje smo sada. Ovo što se danas dešava, a mislim na ovu raspravu, nije borba protiv institucija i pojedinaca već borba za vladavinu prava i da zemlja prodiše“, dodao je Magazinović, napominjući da podržava zaključke zastupnika Šemsudina Mehmedovića o ostavci članova VSTV-a i izmjenama Zakona o VSTV-u.