Magazinović upozorio na katastrofalno stanje puta prema graničnom prelazu Šćepan Polje

U poslaničkom pitanju zatražio je odgovor o planiranim radovima na putnim pravcima Rudo - granični prijelaz Uvac i Foča - granični prijelaz Šćepan Polje te šta se planira uraditi i u kojem vremenskom okviru, a zatražio je i odgovor o tome da li je Ministarstvo pokretalo inicijative za sanaciju ovih putnih pravaca te kada i s kojim rezultatom

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović uputio je poslaničko pitanje Ministarstvu prometa i komunikacija BiH o planiranim radovima na graničnom prijelazu Šćepan Polje, prenosi Fena.

U poslaničkom pitanju zatražio je odgovor o planiranim radovima na putnim pravcima Rudo - granični prijelaz Uvac i Foča - granični prijelaz Šćepan Polje te šta se planira uraditi i u kojem vremenskom okviru, a zatražio je i odgovor o tome da li je Ministarstvo pokretalo inicijative za sanaciju ovih putnih pravaca te kada i s kojim rezultatom.

Kako je podvukao u izjavi za Fenu, putni pravac je u izuzetno lošem stanju, potpuno je neuvjetan, a na pojedinim dijelovima nema ni asfalta niti bankina koje bi mogle spriječiti da vozila završe u veoma dubokim provalijama.

Prisjetio se i saobraćajne nesreće od prije nekoliko godina kada je zbog katastrofalne putne infrastrukture autobus završio u provaliji s tragičnim posljedicama.

- Nebrojeno puta sam se uvjerio da postoji bojkot i namjera institucija iz BiH, u ovom slučaju entitetskih, da se taj putni pravac zadrži u sadašnjem stanju, stav je Magazinovića.

Dodao je da se Ministarstvu obratio zbog pritužbi većeg broja građana koji koriste tu dionicu, a svi oni koji su ikada koristili taj put svjesni su u kakvom je stanju, prenosi Oslobođenje.

- Pitanja sam postavio uz punu spoznaju o nadležnostima u oblasti cestogradnje, ali i istovremeno vodeći računa da se radi o pograničnim područjima. Međutim, niko ne brani osobama iz državnih institucija da se zalažu za unapređenje cestovne infrastrukture te da osiguraju sredstva za to, pojasnio je.

Pitanje sigurnosti na tom prostoru, naglašava, navelo ga je da se njime pozabavi, ali u isto vrijeme podsjeća da su ti putni pravci pogranični što znači da je osobama koje ulaze u BiH to prvi doticaj s državom koji je, ocjenjuje, katastrofalan.