Mahir Dević: Forto drži građane Kantona kao taoce!

Odbio je doći na sjednicu, a riječ je o procesima koji nisu imali veze s Vladom nego sa Skupštinom, kaže Dević

Mahir Dević, šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), kazao je za naš list da je, nakon posljednjih dešavanja u Skupštini, svima postalo jasno da je premijer Edin Forto samo marioneta u rukama Elmedina Konakovića i da zbog toga trpe građani Kantona, prenosi Avaz

Iznad politike

Dević smatra da je Forto prekjučer morao pokazati odgovornost i dići se iznad politike, jer je u pitanju budžet Kantona Sarajevo.

- Mislim da je trebao da shvati ozbiljnost situacije i da građani ne treba da trpe izmjene parlamentarnih većina unutar same Skupštine. Trebao je to prerasti, ponuditi ove važne dokumente i da novom predsjedavajućem Skupštine uputi pismo za održavanje hitne sjednice sutra ili prekosutra. Moraju se usvojiti ovi važni dokumenti kako bi građani imali benefite od toga. Svi su toga svjesni – rekao je Dević.

Umjesto toga, Dević ističe da je Forto odbio doći na sjednicu, a riječ je o procesima koji nisu imali veze s Vladom nego s izborom rukovodstva Skupštine.

- Nije imao razlog da se miješa u ovaj proces preslaganja većina nego da se pojavi kao odgovoran premijer da usvojimo ove dokumente. On se čak nije ni javljao na pozive. Poznavajući utjecaj bivšeg predsjedavajućeg (Konakovića, op. a.) na njega, ne mislim da će Forto tražiti da se sjednica i zakaže – kaže Dević.

Šef iz sjene

Naglasio je da to najbolje ilustrira posljednja dešavanja u Skupštini.

- On je trebao da zadovolji obje strane, i tog svog političkog šefa iz sjene i građane. Umjesto toga, on se odlučio da ne dođe i da drži građane Kantona kao taoce. Naravno, mi to nećemo dozvoliti. Vidjet ćemo kako će se sve u narednim danima odvijati, ali blokade nećemo dozvoliti – kaže Dević.