Mahmutović: Moramo se ujediniti ako želimo ostvariti radnička prava

Radnik
- Prvi maj – Međunarodni praznik rada već dvadesetak godina u našoj zemlji nije praznik rada već više porodični praznik jer radnici nemaju šta slaviti i čemu se veseliti a njihova radnička prava su obezglavljena i svakim danom sve manja u korist poslodavaca.

BIHAĆ, 01. maja - Kazao je to Muhamed Mahmutović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Unsko-sanskog kantona za RTV USK, osvrnuvši se na položaj radnika u našem društvu na ovaj praznik.

Mahmutović je istakao da mi nemamo tradiciju da svoja prava tražimo baš svaki dan a prvog maja posebno, kao radnici Pariza, Beča, Štokholma kojih je nekoliko stotina na ulicama mirnim protestima traže svoja prava.

- Mi na žalost još i danas i nakon ovih dvadesetak godina, smatramo da će neko drugi naša prava za nas ostvariti, a neće dok god ne budemo jedinstveni i solidarni i ne krenemo konačno u obračun za ostvarenje naših radničkih prava, rekao je Mahmutović.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH ističe da definitvno ni po koju cijenu ne smijemo prihvatiti bilo kakvo dodatno umanjenje prava radnika jer, te da je Sindikat insistira na minimalnoj plati od hiljadu KM, a sada su se pojavili neki vladini sindikati koji prihvataju i platu od petsto KM.  

- Ovu vladinu opciju SSS BiH neće prihvatiti i ostat će istrajan u zaštiti radničkih prava, dodao je Šatorović u telefonskoj izjavi za RTV USK-a.