Majka iz Karlovca: Beba je danima imala 40 temperaturu, doktorica je kolutala očima

-
"U moru priča o nemaru našeg zdravstva, donosim još jednu. Nije udarna, ali samo zato što je beba srećom preživjela neznanje pedijatra", ispričala nam je čitateljica koja se javila s negativnim iskustvom iz OB-a Karlovac, nakon kojeg su joj liječnici u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević objasnili da su njezinu bebu minute dijelile od smrti.

Njihova, kako kaže, kalvarija s Općom bolnicom Karlovac počela je u ponedjeljak, 19. prosinca, kad je prvi put došla u bolnicu sa sinom od tri i pol godine te kćeri starom 10 mjeseci.

Oboje su tog dana imali visoku temperaturu.

"Sin je preko vikenda dobio vodene kozice, pojavile su se mirno i bez temperature u subotu, da bi u nedjelju navečer buknule i osipao se po cijelom tijelu, najviše po ustima. U ponedjeljak oko podne dijete je klonulo od temperature i vidno je bilo dehidrirano. Nije moglo otvoriti usta od ranica", rekla je čitateljica koja je željela ostati anonimna, a njeni su podaci poznati Indexu, koji u posjedu ima i sve nalaze njene djece.

"Nisu nas htjeli primiti jer je sin zarazan"

Dodala je da je mlađe dijete tada već četvrti dan imalo temperaturu, koja je rasla i preko 39 stupnjeva te ih je oboje odvela na Hitnu.

"Dolazimo na ulaz, zvonimo, javljaju se sestre koje su bile vidno uznemirene što smo uopće došli, ne žele nas primiti, citiram, 'jer je dijete zarazno'. Nisu nas htjele primiti, već su nam rekle da idemo u Zagreb na Kliniku Fran Mihaljević", ispričala je čitateljica koja je bila šokirana što je s tako bolesnim i dehidriranim djetetom šalju da sat vremena vozi do Zagreba. "Dijete mi je već bilo klonulo na rukama, pitala sam ih kako misle da sad s takvom djecom idem do Zagreba još sat vremena", priča dalje i kaže da su ih potom ostavili da malo pričekaju dok se oni dogovore. Nakon toga ipak su zaprimili oboje djece te im izvadili krv.

Sinu s kozicama je, prepričava čitateljica, krvna slika bila katastrofalna te su ga odlučili zadržati preko noći da može primiti infuziju. Bebu od 10 mjesecu s visokom temperaturom poslali su kući uz poruku da će vjerojatno i ona dobiti kozice jer se vidi iz krvi da ima laganu upalu.

Sin je na kraju hospitaliziran u zagrebačkoj Klinici Dr. Fran Mihaljević na dva dana uz dogovor da mora doći na terapiju.

Beba jedva preživjela

Nakon što se vratila kući sa sinom čitateljica je shvatila da joj ni beba nije dobro. Otišla je kod pedijatrice, koja je dijagnosticirala trodnevnu groznicu. Par dana nakon toga bebino stanje i dalje je bilo loše, temperatura joj je zadnjih dana bila preko 40 te je majka ponovno vodi pedijatrici. To je bilo u petak.

"Temperatura se u četvrtak diže i do 40.6 stupnjeva. U petak smo došli malo iza 14 sati na red, a pošto u Domu zdravlja nije radio laboratorij, poslali su nas na Hitnu na vađenje krvi te su posumnjali na gripu.

"Kreće borba za život"

Došli smo u bolnicu na Hitnu oko 15 sati u petak i tada kreće naša borba za život. Dolazimo i dočekuje nas ista ekipa od ponedjeljka. Pitaju nas: 'Zašto ste došli?', a dijete od 10 mjeseci danima ima temperaturu do 40.6. Čekamo, ispunjavamo covid-upitnik, radimo bris za covid te i dalje čekamo, sada da doktorica preuzme smjenu.

Pomičemo se po hodniku, dijete je lagano klonulo, koluta očima. Pored nas par puta prolazi mlađa sestra i ponovno pita zašto smo došli, ponovno objašnjavam da ima visoku temperaturu tjedan dana. Na to mi ona pametuje: 'Pa jel tuširate dijete?'" priča čitateljica.

"Liječnica me prekida i koluta očima"

"Dolazimo na red u 16:30. Dolazi liječnica čije ću ime pamtiti do kraja života. Pita me detalje, svaki moj odgovor prekida i koluta očima. Ponavljam da dijete osam dana ima visoku temperaturu, na što me ona prekida: 'Pa bili ste tu u ponedjeljak, onda ste rekli da nema temperature.'

Govorim da tada po danu nije imala, vratila se navečer. Skidam dijete, pregledava je, obraća se sestrama i dalje nas prosljeđuje. Oko 19 sati dolazim natrag u ambulantu, stigli su nalazi, sestre mi kažu da sjednem. Nešto u meni diže paniku.

Dotična sjedne na stol uz dijete dok sestre stavljaju drugu braunilu i govori: 'Nalazi su dosta loši, vjerojatno se radi o ugrušku.'

Nakon 7 i pol sati čekanja voze ih u Zagreb pod rotirkama

Spremaju nas u neko spremište. Nastaje neka zbrka, ali nitko nam ništa ne govori. Dolazi ponovno infektolog i detaljno pregleda dijete te diže paniku! Nalazi petehijalni osip na stopalima!

Nova smjena, nova sestra ponovno vadi krv, spajaju je na infuziju i zovu kola saniteta i Fran Mihaljević. Prvo su mi rekli da ne mogu s njima u kola, no na moje inzistiranje su prihvatili. Već je 20 sati i putujemo pod rotirkama. Doktor spominje sestri - imajte spremnu masku za kisik. Ne želim se nametati, ali neki instinkt je progovorio u meni i pitam doktora na što sumnjaju. Rekli su da je u pitanju meningokokna sepsa!" ispričala je majka.

"Dijete životno ugroženo, a ja sam ispala paničarka"

Drugi dan joj je dežurna liječnica rekla: "Dijelile su vas minute od smrti." Beba je 18 dana bila u bolnici Fran Mihaljević, od čega je šest dana ležala na odjelu intenzivne.

"Devet dijagnoza, dijete je bilo životno ugroženo, a ja sam u Karlovcu ispala paničarka. Nemam što reći osim da sam ogorčena i razočarana takvim ponašanjem", kaže majka. U otpusnom pismu bebe koje smo pročitali piše, ukratko, kako je kod nje došlo do sepse s razvojem toksičnog sindroma.

"Imamo infrastrukturu daleko bolju od spomenute klinike, čak i helidrom, ali nam je zato osoblje obrnuto proporcionalno. Nitko nije imao ni trunke empatije. Žalosno, ali u toj svoj nesreći sam čula za još mnogo sličnih slučajeva. Od upaljenih kozica kad su roditeljima govorili što drame, da bi dijete završilo u Klaićevoj sa sepsom koja je prodrla u mozak.

Od drugih liječnika koji su radili u bolnici čula sam toliko negativnih stvari o dotičnoj doktorici, kao da sam otvorila Pandorinu kutiju izgovarajući njeno ime. Mislim da je nedopustivo da takvi ljudi rade s malom djecom", zaključuje čitateljica.

Pisala Ministarstvu i bolnici

"Poslala sam pritužbe na hrpu službenih adresa, od ravnateljstva bolnice, Ministarstva zdravstva i tako dalje. Dobila sam samo šture odgovore tipa 'postupili smo po pravilniku i ispričavamo se na neugodnostima...' Ministarstvo zdravstva je tražilo očitovanje OB-a Karlovac, no, nažalost, još nisam dobila nikakve povratne informacije. Jedno ministarstvo me tražilo privolu za korištenje naših osobnih podataka i tu je uglavnom sve stalo", ispričala nam je te poslala mailove koje je dobila iz bolnice i Ministarstva.

Iz bolnice su odgovorili da su zatražili očitovanje nadležne liječnice, na koju se majka žalila, te predstojnice odjela za pedijatriju. 

"Uvidom u medicinsku dokumentaciju te temeljem navedenih očitovanja, razvidno je da nisu pronađeni elementi neprofesionalnog postupka pri liječenju vašeg djeteta. Dijagnostično - terapijski postupci uključivali su specifičan pedijatrijsko-infektološki pristup u zahtjevnom vremenskom periodu, što je, s obzirom na kliničku sliku, rezultiralo indikacijom za nastavak u suradnoj kliničkoj ustanovi", napisali su iz OB-a Karlovac. 

"Sukladno prigovoru, bit će pokrenut i postupak pred Povjerenstvom za unutarnji nadzor radi utvrđivanja svih medicinsko-etičkih relevantnih činjenica. Na kraju, ovim se putem ispričavamo na Vama neugodnom iskustvu u OB Karlovac", dodali su.

Index je poslao upit karlovačkoj bolnici te Ministarstvu zdravstva. Kad dobijemo odgovore, objavit ćemo ih.