Majka osmoro djece svakodnevno se bori za opstanak: “Nemam djeci obući jakne za školu”

UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI, ODAZOVITE SE.

Elvira Mulavdić iz Živinica je prije 22 dana postala majka po osmi put, rodila je dječaka Murata, koji je od tada u inkubtoru. Ljekari su joj rekli da je dijete imalo manje krvarenje u mozgu, a Elvira je od tada u strahu da ponovo prolazi kroz situaciju identičnu onoj sa početka 2018. godine, kada je njeno sedmo dijete, Ildan, samo četiri mjeseca nakon rođenja, doživio moždani udar, a ljekari postavili dijagnozu - epilepsija i cerebralna paraliza. 

“Rekli su mi da Murat ima početak moždanog udara, ali, nasreću, posljednji nalaz koji je stigao kaže da stanje nije isto kao kod Ildana, ima jedan dio mozga uvučen i pokušaće se to sanirati fizikalnim vježbama. Želim u to da vjerujem i nadam se svim srcem, ali kada god odem, stanje je isto, ni sama više ne znam ni šta da kažem, ni šta da mislim", priča nam majka šest dječaka i dvije djevojčice, koja se već godinama nalazi na evidenciji Biroa za zapošljavanje i jedina primanja koja ima su dječiji dodatak i tuđa njega i pomoć, sve zajedno 686 maraka.

Samo tablete za epilepsiju koje Ildan koristi koštaju 400 maraka, a nisu na esencijalnoj listi lijekova, niti ih je moguće kupiti u BiH. 

Žive u alternativnom smještaju od 30 kvadrata, a najveći strah im je da će doći trenutak kada će ih opštinske vlasti  izbaciti na ulicu. Najveći san - vlastiti krov nad glavom. 

Četvero djece se školuje, a kćerka Mejrema, koja ima višestruke smetnje u razvoju, pohađa specijalnu školu u Tuzli.

“Da nije naroda, ne znam kako bi preživjeli, pomažu mi i komšije, odem u narodnu kuhinju po obroke i tako preživljavamo. Kada je ljeto, odem na selo i radim na dnevnicu, kopam, berem voće, povrće, čistim kuće, ništa mi nije teško za moju djecu, jer da ne spominjem sve ono što je potrebno za jedno domaćinstvo tu su lijekovi za Ildana. Sada je zima, tek sam i rodila, ali idem sa djecom u šumu po suva drva da imamo za ogrijev. Ne bojim se posla, ali na Birou kada pitam kažu 'kako ćeš, Elvira, kada ti se o sinu nema ko brinuti'. I zaista samu sebe pitam kako ću i šta ću”, priča za BUKU Elvira, koja je u procesu razvoda sa mužem. On je takođe nezaposlen i radi na dnevnicu, ali joj pomaže u domaćinstvu i odgoju djece.

Na pitanje šta joj je najpotrebnije u ovom momentu, kaže da su djeci potrebne zimske jakne, hrana za bebu - adaptirano mlijeko i pelene.

Pokažimo svoju humanost i ovaj put. Pokažimo da je nečiji život prioritet za sve nas. Pomozimo porodici Mulavdić da imaju koliko-toliko bolji život.

Adresa: REPUH BB,TUPKOVIC
OPŠTINA ŽIVINICE
Broj računa NLB Banka 1321102019854477
Mulavdić Elvira Tel.: (+387) 062/707-651