Drama u Zagrebu: "Curicu smo morali liječiti bez pristanka"

Majka djevojčice kemoterapiju smatra otrovom i želi alternativne metode liječenja. Tvrdi kako će u njemačkoj ili turskoj bolnici dobiti tretman koji ne uključuje kemoterapiju, pa je pokrenula na Facebooku inicijativu i počela prikupljati novac za putovanje na operaciju.

Djevojčica (10) u Kliniku za dječje bolesti Zagreb stigla je tijekom ljeta, a bolnica s majkom već mjesec dana pokušava pronaći zajednički jezik o njezinu liječenju.

Majka se izričito protivi kemoterapiji, koja je dio protokola liječenja osteosarkoma, opakog raka kostiju, objavio je Jutarnji list. Kemoterapiju smatra otrovom i želi alternativne metode liječenja. Tvrdi kako će u njemačkoj ili turskoj bolnici dobiti tretman koji ne uključuje kemoterapiju, pa je pokrenula na Facebooku inicijativu i počela prikupljati novac za putovanje na operaciju. No liječnici u Klaićevoj tvrde da se isti protokol primjenjuje u svim europskim zemljama te da bi isti tretman i lijekove dobila i u Njemačkoj koju je majka u početku spominjala kao moguću destinaciju za liječenje. Dodatno, dok se liječenje u stranim zemljama plaća, u Hrvatskoj je na teret HZZO-a. Kako je djetetu vrijeme istjecalo, liječnici nisu imali izbora i iskoristili su odredbu Obiteljskog zakona koja im omogućuje liječenje djeteta i bez majčina pristanka.