Majke Srebrenice: Naser Orić je žrtva, nije uspio pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora

Home

Majke Srebrenice: Naser Orić je žrtva, nije uspio pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora


Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović kazala je za bh. informativni servis INS da je oslobađajuća presuda u slučaju ratnog komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića i Sabahudina Muhića od odgovornosti za zločine počinjene 1992. godine ogromna satisfakcija za žrtve, bez obzira na osjećaj poniženja koja su doživjeli u proteklom periodu.

Kaže da je Sud BiH, ipak, uradio nešto da ne izjednači žrtvu i agresora.

"Postoji  želja velikih sila i svijeta da se izjednače žrtva i agresor. Naser je žrtva. Naser se branio, nije išao da ubija, to znaju i ptice na granama. On je samo kriv što je preživio. Zato mu se i dešavaju i ovi progoni u Hagu i po BiH. Ne sudi se Naseru, to je poniženje naših žrtava, naših najmilijih koji sU ubijeni na najsvirepiji način u genocidu u Srebrenici i u agresiji. Izjednačavaju žrtvu i agresora, pa da li to ima igdje na svijetu", upitala je Mehmedović.

Dodala je da «Orića maltretiraju danima i godinama».

"Ovo je (oslobađajuća presuda, op.a.) satisfakcija žrtvama. Satisfakcija jeste jer neće izjednačiti žrtvu i agresora, to ne bi bio smisla. Jer, propaganda je tvrdila da su svi ubijeni i ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima zločinci bili. A mi nismo imali pravo na odbranu. Da smo imali pravo na odbranu ne bi mali ni agresiju, ni genocid, niti Memorijalni centar Potočari. Trebao da se narod uništi i uništavan je. Ali, ima i Božja pravda. Doći ćemo pred jednog Boga", kazala je Mehmedović

 

(Izvor: INS.ba)

Objavio: Pon, 09/10/2017 - 10:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top