Majske poplave na prostoru USK-a: Materijalne štete u poljoprivredi okvirno u visini osam miliona maraka

.

Tokom majskih poplava pod vodom u USK bilo je više stotina stambenih objekata, a najkritičnija situacija zabilježena je na području Bihaća, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta. Također štete su zabilježene i u Cazinu, prije svega zbog aktiviranih klizišta. Preliminarne procjene govorile su da se radi o štetama od oko 8 miliona maraka. Komisije za procjenu u spomenutim gradovima i općinama još nisu završile svoj posao, izuzev Grada Cazina. Tamošnja komisija je procijenila štete na 2 miliona i 110.000 KM...


Grad Bihać jedna je od pogođenijih jedinica lokalne samouprave poplavama tokom maja ove godine. Štete su zabilježene na stambenim i drugim objektima, ali i u poljoprivredi. Kako smo imali priliku zabilježiti u razgovoru sa poljoprivrednicima materijalne štete su od plavljenja samo su dodatni teret na sve postojeće nevolje koje prate poljoprivredu iz godine u godinu.


U Bihaću je pod vodom bilo 10.000 kvadrata plastenika. Bespovratno je izgubljeno 150 tona povrća, što su ogromne štete samo u ovom sektoru, kazao nam je uz ostalo naš sagovornik Emir Mahmutović, potencirajući i pitanje rada Komisije kojoj je povjeren zadatak utvrđivanja razmjera šteta.


Za razliku od Bihaća, gdje je pred komisijom još puno posla, cazinska je završila svoje obaveze. Procijenjena šteta na imovini građana iznosi 2 miliona i 110.000 maraka. Komisija koja je obrađivala 107 prijava, imala je zahtjevan posao, jer su u ovoj lokalnoj zajednice kiše pokrenule više klizišta.