fbpx Makedonsko tužilaštvo traži pritvor za bivšeg premijera Gruevskog

Makedonsko tužilaštvo traži pritvor za bivšeg premijera Gruevskog

Home

Makedonsko tužilaštvo traži pritvor za bivšeg premijera Gruevskog


Specijalna tužiteljica Katica Janeva nije imenovala osumnjičene osobe, ali je nagovijestila da one uključuju i bivšeg premijera i lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog i druge stranačke dužnosnike.

Radio Slobodna Evropa u izdanju na makedonskom jeziku navodi kako će tužilaštvo tražiti pritvor za Gruveskog, bivšeg šefa državne sigurnosti Sašu Mijalkova, bivše ministre Mileta Janakieskog, Gordanu Jankulosku i Elizabetu Kančesku-Milevsku i druge dužnosnike. 

Kako je precizirala Janeva, optužnice su podignute u 18 predmeta.

Po njenim riječima, tužilaštvo će tražiti da se odredi pritvor za 18 osumnjičenih, među kojima su Gruevski, bivši šef državne sigurnosti Sašo Mijalkov, bivši ministri Mile Janakieski, Gordana Jankuloska i Elizabeta Kančeska-Milevska, glavni urednik televizije Sitel Dragan Pavlović Latas...

U slučaju "Talir", Janeva je rekla da je prije mjesec dana otvorena istraga o nezakonitom finansiranju VMRO-DPMNE i da zato nisu podnesene optužnice, ali da se istraga nastavlja.

Ona je naglasila da je čvrsto uvjerena da će se tokom sudskih postupaka dokazati da su optuženi krivi za kaznena dijela za koja se terete.

Janeva se obratila na konferenciji za novinare dan prije isteka roka od 18 mjeseci koliko je dato tom tužilaštvu da podigne optužnice.

Skandal je izbio 2015. godine kada je objavljeno da su telefonski razgovori oko 20.000 osoba nelegalno snimljeni.
 
(Izvor: Fena)
 
Tagovi
Objavio: Čet, 29/06/2017 - 18:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top