Makron zaprijetio vazdušnim udarima u Siriji

Francuska je spremna da pokrene ciljane udare po bilo kojoj lolkaciji u Siriji koja se koristi za pokretanje hemijskih napada koji bi mogli rezultirati stradanjem civila, izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron).  

Neposredno prije nego što bi Ujedinjene nacije trebale raspravljati o Siriji, Makron je izjavio da Moskva, bliski saveznik vlade predsjednika Bašara al-Asada (Bashar al-Assad), nije učinila dovoljno da se omoguće humanitarni napori u pobunjeničkoj enklavi Istočna Guta u blizini Damaska.

Upitan o sirijskom sukobu na konferenciji za novinare u Indiji, Makron je kazao da će Francuska biti spremna da napadne ako pronađe "neoborive dokaze" da je korišteno hemijsko oružje s namjerom da se ubijaju ljudi.

- Onog dana kada budemo imali, posebno u tandemu s našim američkim partnerima, neoboriv dokaz da je crvena linija pređena - konkretno ako se bude koristilo hemijsko oružje sa smrtonosnim ishodom - učinit ćemo ono što su sami Amerikanci učinili prije nekoliko mjeseci; stavit ćemo se u poziciju da pokrenemo ciljane napade - izjavio je Makron.

Francuski lider upućivao je takvu prijetnju i ranije, ali s malo uticaja na dešavanja u Siriji.

- Mi provjeravamo podudarnost naših informacija s onima naših saveznika, ali da budemo jasni, mi imamo vlastite kapacitete da identifikujemo mete i da pokrenemo napade ukoliko se ukaže potreba - kazao je Makron, prenose agencije.