"Mali Ekolog": Naučni projekt za nastavnike i učenike islamske vjeronauke

.
Učenje kroz igru u posljednje vrijeme postaje sve zastupljeniji i važniji način učenja, kako za djecu predškolske, tako i za onu školske dobi. Sve ono što mogu naučiti čitajući iz udžbenika, bolje će i kvalitetnije usvojiti, zapamtiti i što je najvažnije kasnije moći primijeniti, ako ta znanja usvoje kroz igru. Tako je nastao projekt „Mali ekolog“ velikokladuškog inovativnog vjeroučitelja Vedada Mustedanagića...

„Mali ekolog“ naučni je projekt za nastavnike i učenike islamske vjeronauke, koji ima za cilj učenicima, ali i djeci općenito približiti vjerski aspekt ekologije. Autor, kladušanin Vedad Mustedanagić, vjeroučitelj i magistar u oblasti islamske ekologije, u njemu je spojio nekoliko aspekata svog života, učionicu, pisanje, islam i kreativnost.

Prvo je nastala knjiga „Mali ekolog“ koja kroz ajete i hadise između ostalog govori koliko trebamo cijeniti i poštovati prirodu. Zatim se javila potreba da se napravi materijal koji će propitati to znanje te je nastala radna sveska u kojoj se nalaze zadaci različitog tipa „dopunjavanje, kratki odgovori, dugi odgovori, crtanje, bojanje, zaokruživanje, da, ne, razumijevanje teksta“ – objašnjava Vedad i dodaje „Pored toga što je povezana sa islamom, povezana je i sa drugim naukama, pa tako imamo zadatak koji je povezan sa Bosanskim jezikom, ili matematikom gdje se sabira voće i povrće, povezano je sa jednim cjelovitim pristupom“.

Projekt obuhvata i bojanku za niže uzraste, te društvenu igru koja nosi naziv „Eko grad“. Radi se o autentičnoj društvenoj igri koja ima za cilj da učenici igrajući je uče o ekologiji i odgovornosti. Prezentirao ga je i na petoj naučno-stručnoj konferenciji u organizaciji Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću koji je od kolega ocijenjen pozitivno.

Vedad smatra da su naša domaća literatura i knjižni fundus siromašni u području odgoja djece, posebno vezanih za islam i islamsko djelovanje. Uglavnom ono što imamo je prevedeno od stranih autora. U narednom periodu planira se posvetiti pisanju kako bi dao svoj što veći doprinos u ovoj oblasti.

FOTO: RTV USK