MALINARI U OČAJU: Cazinjanin poručio, dođite i berite, platite koliko želite

Uoči skorog početka sezone berbe malina, Cazinjanin Jasmin Hadžić odlučio se na očajnički potez gdje je poručio svima. Sam sebi naberi, plati koliko želiš.

Kriza u sektoru maline sve je veća, što je izaziva i očajničke poteze pojedinih proizvođača. Jedan od primjera dolazi nam iz Cazina - Gornje Koprivne, gdje je Jasmin Hadžić odlučio da ne prodaje svoje proizvode otkupljivačima u bescjenje.

Naime, Jasmin iz Gornje Koprivne, kako je naveo na svome Facebook profilu, ne želi davati svoju malinu u bescjenje te tako sudjelovati u pljački sirotinje.

     - "Za nekoliko dana počinje berba malina. Otkupljivači neozbiljni kao i uvijek. Svi oni koji žele zdravu malinu koja nije prskana. Neka dođu u malinjak i sami sebi naberu koliko im treba. A plaćanje je od srca, koliko ko da. Bolje i ovako nego da se na našem znoju bogate oni koji su naučili da sirotinju varaju", napisao je Jasmin.

Više o novonastaloj situaciji krajiških malinara, kao i razlog za poziv svima da sami sebi beru malinu, svoj komentar dao nam je Jasmin koji nije krio razočarenje na stanje koje trenutno vlada u ovoj grani voćarstva.

        - "Razlog je niska cijena o kojoj se govori i držanje nas u neizvjesnosti. Zašto nam odmah ne kažu otkupnu cijenu? Svi znamo da je malina proizvod koji ne može propasti. Prodaje se svježa, prodaje se smrznuta i nema škarta jer sve što ostane uvijek se preradi za sokove i slično. Znamo da u europskim zemljama za 125 grama maline izdvaja se do 2 Eura", govori  nam Jasmin Hadžić.

        - "Za sad neki otkupljivači kažu da cijena neće biti veća od 1,6 - 2 KM. Mi berače plaćamo 1 KM/kg, jer sramota nas je plaćati manje. Nije lahko na suncu raditi. Ja bih se složio da cijene budu kao prošlogodišnje, ali na ovakav način radije neka propadnu, od mog znoja i truda nitko se neće bogatiti", dodaje nam.

        - "U svemu ovome kriva je i država koja neće da zaštiti poljoprivrednu proizvodnju. Zašto otkupljivači hoće da zarade duplo više od proizvođača. I ja bih sutra mogao biti otkupljivač na ovakav način. Narode, ponesite a platim kad prodam . Nažalost, još iz prošlih godina ima da otkupljivači nisu izmirili svoj dug prema napaćenom proizvođaču. Za kratko vrijeme smo uspjeli da podignemo preko hiljade dunuma zasada maline nadajući se boljem, ali vidimo da u tome nas žele samo koristiti i ucjenjivati. Zato, ja za ovakve cijene ne dam svoje maline", završio je Jamin.

Nažalost, Jasmin je samo jedan od primjera očajnih malinara koji su se našli u nezavidnoj poziciji, gdje za cijenu svojih proizvodna ne mogu pokriti niti troškove ulaganja. Većina ih ima kreditna zaduženja po ovom osnovu, pa je s tim problem za pojedine proizvođače uveliko veći, s obzirom na to da ne mogu naplatiti svoje proizvode, pa je i otplata kredita nemoguća.

Cazin.NET