Maloljetnica koja je sa Chiarom ubila malog Denisa iz Velike Kladuše ponašanjem zaprepastila istražitelje

Hrvatsku Ustavni sud odbio je tužbu koju je podnijela maloljetnica koja je zajedno s Chiarom Rojnić ubila Chiarinog trogodišnjeg sinčića Denisa.

Kako stoji u objavljenom dokumentu, ona smatra da su joj povrijeđena ustavna prava kada joj je produljen istražni zatvor u kojemu se nalazi od 24. maja 2017. godine te su njeni zastupnici tražili ukidanje te mjere. Ustavni sud odlučio je da maloljetnica mora ostati u istražnom zatvoru, piše Index.

U dokumentu koji je objavio Ustavni sud opisuje se i njen život te detalji ispitivanja o ubistvu trogodišnjaka.

“Iz pribavljenog nalaza i mišljenja vještaka psihologa i psihijatra iz jula 2017. slijedi kako imenovana maloljetnica, a prigodom, u odnosu na konkretni događaj, ne ispoljuje krivnju i žaljenje, već si zamjera što je u zatvoru, te da kod ispitivanja maloljetnica detaljno opisuje zbivanja, a iz tog iskaza slijedi da je inkriminirani događaj trajao dugo, za koje vrijeme maloljetna X. … nije opisivala anticipaciju straha, nije opisivala promišljanje o negativnim posljedicama događaja, već slijed opisanih radnji ne pokazuje impulzivnost, čime je ispoljila hladnokrvnost, manjak empatije i bešćutnost, kao i izostanak straha, a što je sve u osnovi razvoja predstavlja poremećaj osobnosti antisocijalnog tipa”, stoji u dokumentu Ustavnog suda.

Dalje stoji kako je istražni zatvor maloljetnici određen upravo zbog sumnje da bi mogla opet počiniti teže kazneno djelo.

“Ispoljila je upornost pri počinjenju kaznenog djela, potom kada se ima u vidu da imenovana zbog složenih obiteljskih prilika je boravila u udomiteljskim porodicama i u odgojnim ustanovama, što nije polučilo pozitivan rezultat, već iz odgojnih ustanova i udomiteljskih obitelji bježi, su sve okolnosti koje po svom značaju i zbiru predstavljaju upravo one osobite okolnosti iz čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP/08, koje upućuju da bi mogla počiniti teže kazneno djelo, a što i jest razlog za daljnju primjenu mjere istražnog zatvora prema imenovanoj maloljetnici.

Sagledavajući i cijeneći okolnost kojima se ovo vijeće rukovodilo prigodom produljenja istražnog zatvora, izvanraspravno vijeće nalazi kako nisu ostvareni razlozi za moguću zamjenu istražnog zatvora blažim mjerama … imajući pritom u vidu težinu kaznenog djela za koje je … maloljetna … osnovano sumnjiva da je ovo teško kazneno djelo počinila za vrijeme bijega iz Doma za odgoj djece i mladeži …, pa iz tog razloga nije istražni zatvor zamijenjen blažim mjerama”, dodaje se.

U tužbi se, između ostaloga tvrdilo, kako u izrečenoj mjeri za maloljetnicu nije uzet u obzir “najbolji interes djeteta” jer joj u zatvoru u kojemu se nalazi nije osigurana adekvatna psihosocijalna pomoć iti joj je osigurana poduka korisna za odgoj i zanimanje u sklopu ranije započetog obrazovanja maloljetnice”.

Podsjetimo, Chiara Rojnić tereti se da je 23. maja 2017. godine uz pomoć maloljetne pomagačice jastukom ugušila vlastitog trogodišnjeg sina Denisa. Malenom Denisu stavile su jastuk preko lica i držale ga dok nije prestao disati.

Potom su tijelo ubijenog dječaka umotale u deku te ga u kolicima odvezle do mora. Tijelo su ostavile u plićaku da izgleda kao da se utopio.

Chiara Rojnić je šest sati nakon toga pulskoj policiji prijavila nestanak sina, a istražitelji su odmah posumnjali u njezinu priču. Majka monstrum se nedugo nakon toga slomila i priznala što je napravila.

Tijelo dječaka je, prema Chiarinim uputama, pronađeno u moru na predjelu Vallelunge. Nalaz obdukcije pokazao je da je dječak ugušen, odnosno da se nije utopio.

U slučaju je optužen i 29-godišnji muškarac kojeg se tereti za počinjenje kaznenog djela protiv pravosuđa neprijavljivanjem kaznenog djela.