Mamić i osječki suci bili su savršen spoj

.
"NEĆU likovati i neću slaviti", obećao je Zdravko Mamić na početku svojeg današnjeg posta na Facebooku u povodu uhićenja trojice osječkih sudaca, koje je optuživao za reketarenje i korupciju. Naravno, uslijedila je objava u kojoj nije nedostajalo likovanja i slavlja, Mamić se proglasio svjetionikom u mraku, čovjekom koji je žrtvovao sve da bi razotkrio kriminal, reformatorom pravosuđa.

I ovaj put je Mamić pomalo u pravu. Ne da je svjetionik niti da je neka velika žrtva, ali baš zahvaljujući njemu započelo je odavno potrebno čišćenje na osječkom sudu. Činjenicu da su danas u akciji privedeni osječki suci Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić možemo zahvaliti prvenstveno Mamiću.

 

Jedino je Mamić mogao izvesti ovakvu "operaciju"

Pomalo je bizarno, ali istina - a Mamić sada pretedira na to da ova hapšenja potvrđuju da je istina sve što je rekao - da je Mamić osječke suce razotkrio vodeći se zakonima RH, prijavljujući svoja saznanja DORH-u na famoznom USB sticku pa onda o svemu govoreći i javno. Trebao je postati bjegunac pred zakonom da konačno počne poštivati zakon. Dio Mamićevih optužbi na račun sudaca je očito istina, a sada to potvrđuju i hapšenja. 

 

Zapravo je Mamić bio jedini koji je mogao izvesti ovakvu "operaciju". Za nivo osječkih sudaca, kadrova izraslih na zasadama HDZ-ove čistke pravosuđa početkom 1990-ih, Mamić je bio savršeni "honeypot". Ono što je on imao, njima je imponiralo. Kao što splitskim sucima izgleda normalno da feštaju sa Željkom Kerumom. To nam je nivo sudovanja u Hrvata, budimo realni. U taj nivo se savršeno uklapa i partijanje s Mamićem, a jedino je Mamić dovoljno lud da onda sve to prospe u javnosti, čak i s nekim dokazima.

 

Odavno svi znaju tko je Mamić

>> Mamić je optužio šest sudaca za mito, tri danas nisu uhićena

 

Zato je cijela stvar i pomalo jadna. Mamić nikad nije bio nekakav zločinački "mastermind", sve je uvijek radio po principu "što na umu, to na drumu". Čak ni njegove nogometne mućke nisu bile posebno tajnovite ili nejasne. Tko je htio znati tko je i što je Mamić, mogao je znati već najmanje 15 godina. Sve je bilo javno dostupno: Mamićevi mutni poslovi, njegova beskrupuloznost, divljački karakter itd.

Osječki suci su dopustili da ih Mamić korumpira na najgluplje načine. Cijela stvar ne bi mogla proći kao napeti triler, bilo bi neuvjerljivo. Ali bi mogla biti crna komedija u stilu braće Coen, nekakav hrvatska verzija Farga. Mamić je suce pijane snimao, davao im darove, plaćao im putovanja s "prijateljicama". Naočigled njih samih skupljao je dokaze koji ih kompromitiraju, a nikom od njih nije se upalila lampica da bi sve to moglo izaći na loše. Pa čak ne zbog grižnje savjesti ili morala, već iz osjećaja za samoočuvanje.

 

Šibicarski nivo hrvatskog sudovanja

Ne, osječki suci nisu vidjeli nikakav problem u svojem pijančevanju s Mamićem - imali su primjer dugogodišnjeg predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, Ivana Turudića - oni su bili sigurni da zbog toga nikad neće najebati. Ajme, koje neinteligentne budaletine. Imamo posla s likovima iz budućeg vica o trojici sudaca koje namagarči optuženik.

 

Da, to je nivo hrvatskog sudstva u ovom slučaju. Šibicarski. I zato je bio potreban Zdravko Mamić.