Manjak sudija i prostora boljke pravosuđa u Unsko-sanskom kantonu

Pravosudne institucije na području Unsko-sanskog kantona muku muče s nedostatkom sudija, što za posljedicu ima veliki broj neriješenih predmeta, kaže ministar pravosuđa u Vladi USK Nikola Findrik.

Prema njegovim riječima, ovaj problem je izražen u skoro svim sudovima na području ovog kantona, a najteže stanje je u Cazinu i Bosanskoj Krupi.

“Radi se o problemu kojeg je potrebno kandidirati Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koje je nadležno za sistematizaciju i broj zaposlenih sudija u sudovima. Očevidno je da u pojedinim sudovima, u odnosu na broj stanovnika koji žive u tim općinama, nedostaje sudija. Mislim da je u svakom slučaju bolje zaposliti nove sudije, nego kasnije plaćati visoke troškove po apelacijama Ustavnog suda za neriješene predmete”, kaže Findrik.

Prema njegovim riječima, ovaj problem je vremenom doveo do gomilanja neriješenih sudskih predmeta. Tako je Općinski sud u Cazinu tokom protekle godine riješio 10.664 predmeta, ali je istovremeno u 2018. godinu prenio oko 30.000 neriješenih sudskih predmeta. U ovom sudu je zaposleno šest redovnih sudija, te tri dopunska, ali je za optimalan rad potrebno zaposliti barem još četiri sudije, kaže predsjednik tog suda Mirsad Hajrulahović.

Prema njegovim riječima, iako je svaki od sudija u prošloj godini prebacio predviđenu normu, ipak je došlo do nagomilavanja neriješenih slučajeva. Slične probleme imaju i u drugim sudovima u USK, a još jedan problem koji opterećuje rad ovdašnjeg pravosuđa je nedostatak smještajnih kapaciteta.

Pored pomenutog Cazina, ovaj problem je posebno izražen kada se radi o Kantonalnom i Općinskom sudu u Bihaću, te Tužilaštvu USK. Sve ove institucije dijele zajedničku zgradu, sudnice, kancelarije i skladišne prostore, što se u velikoj mjeri odražava na njihovo normalno funkcionisanje. Findrik ističe kako će ovaj problem biti riješen kada bude završena nova zgrada Kantonalnog suda u Bihaću, čija je izgradnja u toku, a predviđeno je da bude izgrađena do proljeća.