Manje djece koja apliciraju i za Medicinsku školu

Umjesto otpočinjanja nastave, uposlenici obrazovnih institucija u USK stupaju u generalni štrajk, a prvi i drugi upisni rok u cijeloj zemlji pokazuje porazne podatke-djece je sve manje.

Jedine srednje škole usmjerenog obrazovanje koje nemaju problem u popunjavanju školskih klupa su one medicinskog smijera, a sukladno tome, i Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Bihaću još uvijek popunjava upisne kvote.

Ove godine u bihaćku Medicinsku školu je upisano 140 učenika u tri smjera-medicinski tehničar, farmaceutski tehničar i laboratorijsko-sanitarni tehničar, kaže direktorica Aida Alijagić. Sva mjesta u školi za ovu godinu su popunjena, ali da se ipak osjeti manjak djece govori i činjenica da je prošlih godina po 300 učenika više tražilo mogućnost upisa, a ove godina ta je brojka smanjena na njih 40. To ustvari pokazuje da je broj djece u osnovnim školama opao.

Fakultet zdravstvenih studija u Bihaću skoro je već u prvom upisnom roku ispunio odobrenu upisnu kvotu. Kako kaže dekan fakulteta Ekrem Pehlić-samo su ostala četiri mjesta na odsjecima Sestrinstvo i Sanitarno inženjerstvo. Fizikalna terapija je stopostotno ispunjena.

A i ptice na grani znaju da je razlog izuzetno visokog interesovanja za srednje škole i fakultete medicinskog usmjerenja  veća mogućnost zapošljavanja u zemljama Zapadne Evrope, jer su ova zanimanja tamo deficitarna.