Marić: Međunarodna zajednica gubi strpljenje s bh. političarima, na potezu građani

Godinama slušamo pohvale stranih ambasadora i diplomata upućene domaćim političarima i njihovim nevjerovatnim uspjesima u provedbi reformi. Prema riječima političke analitičarke Ivane Marić, djelimično smo već postali otporni na iskrivljenu istinu koje nam domaći političari prezentiraju, ali kada to rade evropske i druge diplomate to dobije sasvim novu dimenziju.

Godinama slušamo pohvale stranih ambasadora i diplomata upućene domaćim političarima i njihovim nevjerovatnim uspjesima u provedbi reformi. Prema riječima političke analitičarke Ivane Marić, djelimično smo već postali otporni na iskrivljenu istinu koje nam domaći političari prezentiraju, ali kada to rade evropske i druge diplomate to dobije sasvim novu dimenziju.

Marić ističe da smo počeli sumnjati u sopstvenu moć prosuđivanja i zapitali se da li treba da vjerujemo svojim očima ili njihovim pohvalama nevidljivih reformi. Kaže kako su oni znali nekad i uputiti koju kritiku na račun bh. političara ali bi to bilo ublaženo, uopćeno i upućeno svim akterima, iako je i njima i nama bilo potpuno jasno ko je opstruirao koji proces. 

"Jednostavno nije bilo dovoljno odlučnosti i sloge da se krivci imenuju. I tako više od 20 godina. Zbog svega toga nas je iznenadilo otvoreno pismo ambasada Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ureda visokog predstavnika i OSCE-a u kojem su izrazili duboku zabrinutost zbog očigledne činjenice da u HDZ-u BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH“, kaže Marić. 

Podsjeća da su u pismu otvoreno rekli da ove dvije stranke svojim nedjelovanjem ozbiljno ugrožavaju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH, te su naveli da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Čelnike i zastupnike ovih stranaka u Parlamentu BiH su nazvali odgovornima za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana.

"Dodika, s kojim mnogi ambasadori uopće i ne komuniciraju zbog destruktivne i radikalne politike koju vodi, nije pogodila još jedna kritika u nizu. Za razliku od njega Čović, naviknut na poseban položaj kod međunarodne zajednice zarađen na osnovu beskrajnih priča o majorizaciji i diskriminaciji Hrvata, je bio iznenađen i uvrijeđen ovom prozivkom. Nenaviknut na kritike, Čović je svoje negodovanje izrazio optužujući strane ambasadore da nepotrebno doprinose stvaranju negativne percepcije javnosti i učestvuju u politizaciji važnog unutardržavnog pitanja čime se direktno miješaju u predizbornu kampanju", kaže Marić. 

Ističe kako bi možda njegova kritika i bila na mjestu da već mjesecima od tih istih ambasadora ne traži da se direktno uključe u rješavanje drugog važnog unutardržavnog pitanja tj. nametanja izmjena Izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH. 

"Zar to isto nije politizacija i direktno miješanje u predizbornu kampanju? Ubiše nas dvostruki standardi više od propuha. Nastavak dopisa upućenog stranim diplomatima su kritike koje vlastodršci svakodnevno upućuju svim svojim neistomišljenicima koji se usude javno da ih kritikuju. Optužio ih je da iznose slobodne i proizvoljne procjene kojima se potpuno neopravdano odgovornost nastoji prebaciti na teren djelovanja političkih stranaka. Njihov pristup je nazvao izrazito tendenciozanim i ničim utemeljenim. Samo je još nedostajalo da ih nazove kvazi-ambasadorima ili stranim plaćenicima, što bi u ovom slučaju i bilo istina", smatra Marić. 

Podsjeća da ni zaključci PIK-a nisu bili puno blaži prema bh. političarima. Konstatirali su da je provedba političkih i ekonomskih reformi gotovo prestala, da je došlo do nazadovanja u oblasti vladavine prava, kao i da dalje postoji ozbiljna zabrinutost kada je riječ o nezavisnosti medija i retorike koja sve više produbljuje podjele. 

"Očito je da je međunarodna zajednica gubi strpljenje sa bh. političarima, ali je presudno pitanje da li su građani izgubili strpljenje sa ovim i ovakvim političarima i da li će im na oktobarskim izborima uputiti jasnu poruku", zaključila je Marić.