Mark Zuckerbeg sutra pred Evropskim parlamentom, direktan prijenos na internetu

Sastanak osnivača Facebooka Marka Zuckerberga i zastupnika u Evropskom parlamentu u utorak u Briselu, na kojem će on objasniti propuste u zaštiti podataka korisnika, direktno će se prenositi na internetu, objavio je EP.

"Razgovarao sam sa Zuckerbergom o mogućnosti direktnog prijenosa na internetu tog sastanka. Sretan sam što mogu objaviti da je prihvatio taj novi zahtjev", objavio je predsjednik EP-a Antonio Tajani na Twitteru, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Razgovor vođa političkih grupa EP-a i glavnog izvršnog direktora Facebooka, koji je Evropska unija zatražila nakon izbijanja skandala s Cambridge Analyticom, najavljen je prošle srijede i trebao je biti održan iza zatvorenih vrata.

Međutim, nekoliko učesnika tome se usprotivilo.

Tražili su da Zuckerberg da iskaz javno, kao što je to prošli mjesec učinio pred američkim zastupnicima.

Sastanak je tim važniji što se događa tri dana prije stupanja na snagu novog evropskog zakona o boljoj zaštiti ličnih podataka.

Zakon stupa na snagu 25. maja.

Sastanak će biti održan od 18.15 do 19.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

"Prije toga Zuckerberg i Tajani imat će polusatni bilateralni sastanak", rekao je Tajanijev glasnogovornik.

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 miliona ljudi, većinom iz Sjedinjenih Američkih Država, došli u ruke kompanije Cambridge Analytice. koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Nakon izbijanja skandala, u SAD-u i u Evropi otvoreno je nekoliko službenih istraga, a Zuckerberg se nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu.

Cambridge Analytica je 2014. godine, putem psihološkog upitnika, na koji je odgovorilo 270.000 osoba, pribavila podatke o 87 miliona korisnika Facebooka.

To je britanskoj kompaniji omogućilo da stvori dragocijenu bazu podataka prije nego što ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

Lični podaci su u centru ekonomskog modela Facebooka i drugih tehnoloških grupa poput Twittera i Googla, jer omogućavaju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.