Marš mira na italijanskim Alpama u znak sjećanja na srebrenički genocid

Bosanci i Hercegovci koji žive u Italiji odali su počast ovog vikenda svim žrtvama genocida u Srebrenici, uoči godišnjice stravičnih stradanja iz 1995. godine, upriličenim "Maršom mira" na Alpama.

Bosansko udruženje "Ljiljan" koje okuplja Bosance i Hercegovce u zoni Valecamonica-sebino regija Lombardia povodom sjećanje na genocid u Srebrenici 8. jula je organizovalo prvi Marš mira (Marcia della pace) na italijanskim Alpama, zajedno sa italijanskim udruženjem APIG-AUSER di Gianico. Maršu su prisustvovali i bh. građani koji su stigli iz raznih krajeva Italije, a naročito veliki broj ih je stigao iz Verone, gdje su okupljeni oko Udruženja "Stećak".

Simbolično, kao i marš iz Nezuka, marš je startao sa početkom u 9.00 sati sa kote passo Crocedomini  laghi(jezera) preko Ravenola-bivacco Grazzini i nazad.

1

Stotinjak članova udruženja pješačilo je dosta zahtjevnom trasom prelijepog italijanskog krajolika, uz učešće velikog broja djece uzrasta od 6 do 15 godina, polaznika Bosanske dopunske škole koja djeluje pod okriljem "Bosanskog udruženja Ljiljan".

Učesnici marša su se tokom rute sastali sa velikim brojem Italijana iz sekcije CAI Collio, kojima su održali mali čas historije o dešavanjima u Srebrenici i tamo počinjenom genocidu.

2

"Na ovaj način smo htjeli da skrenemo pažnju na posljednji genocid, ali i da još jednom sa činjenicama upoznamo našu djecu i ovdašnje ljude, kao i da pokažemo da suosjećamo sa žrtvama i njihovim porodicama", kazao je Mirza Ramić iz Bosanskog druženja "Ljiljan".

Na kraju Marša proučena je i dova za smiraj duša ubijenih u srebreničkom genocidu.