Martin Brod, mjesto gdje Unac ljubi Unu, i njegova zimska čarolija u kadrovima Vahida Ponjevića (VIDEO)

Mjesto je to koje magično privlači svojom prirodnom ljepotom, historijskim nasljeđem, ali i ljubavnom legendom. Sedrene barijere s kojih pada voda okovane snijegom i ledom, ostavljaju bez daha i pričaju bezbroj priča u svojim nabujalim valovima.

Najtraženiji fotograf u Cazinu, Vahid Ponjević, u svojim kadrovima zabilježio ih je u njihovom punom sjaju, to mjesto gdje Unac ljubi Unu, mjesto koje sve više privlači turiste.

A dok gledate ovo magično mjesto prirode pod snježnim pokrivačem, otkrivamo vam i legendu o tome kako je Martin Brod dobio ime.

"Nekad davno izuzetno lijepa djevojka Marta zaljubila se u momče kudrave kose i garava lica koji je živio tamo preko na drugoj obali Une. Roditelji njeni ni da čuju za tu vezu i ljubav...

Jednog dana u kasno doba krene Marta put Une, zadigne skute od suknje, pa krenu preko broda, svome dragom. Okliznula se na skliskoj unskoj sedri i pala u vodu, a na površini smaragdne vode samo se kratko zadržala njena zlatno-plava djevojačka kosa. Taj gaz, odnosno brod kako ga mještani zovu, prozvaše Martin Brod.

Zbog nesretne ljubavi dvoje mladih ljudi, a u spomen na djevojku Martu i do danas nezaboravljenu zabranjenu ljubav, ovo mjesto je dobilo naziv Martin Brod."