Mašić: SDP sa SDA ne bi išao ni u Disneyland, a kamoli u vlast

U intervjuu za  Oslobođenje Damir Mašić, politički direktor SDP-a, govorio je o formiranju vlasti i mogućim koalicijama.

- U ovom trenutku, unutar SDP-a ne postoji spremnost za bilo koju vrstu koaliranja sa SDA. Njih smatramo jednim od najodgovornijih za katastrofalno stanje u kojem se i država, Federacija BiH i većina kantona trenutno nalazi, jer oni preko 20 godina suvereno vladaju u našoj zemlji. U ovom trenutku, SDP sa SDA ne bi išao ni u Disneyland, a kamoli u vlast, kazao je Mašić.

Što se tiče eventualne koalicije i formiranja vlasti bilo gdje u našoj zemlji, za SDP su presudno važne tri stvari. Prvo, matematičke i koalicije koje počivaju na raspodjeli ministarskih i direktorskih fotelja nas ne interesuju. Drugo, šta je zajednički imenitelj i vrlo precizan i konkretan program buduće koalicije. Treće, koji politički subjekti bi učestvovali u formiranju skupštinske većine.

- Za razliku od SDA, koja je na svim nivoima zabilježila drastičan pad, SDP je isto tako u Federaciji BiH na svim nivoima zabilježio značajan rast. Mi nismo ništa najavili, već smo samo rekli da je trenutno u pet kantona moguće formirati vlast i bez SDA i HDZ-a. Što se tiče sporazuma iz Zenice, on je obavezujući za njegove potpisnike među kojima nema SDP-a. Odluku o tome da li ćemo, s kim ćemo i u kojoj sredini eventualno koalirati donijet će organi SDP-a, kako na nivou partije, tako i na nivou kantonalnih/regionalnih organizacija SDP-a, kazao je.