Matrica 4.0

Matrica 4.0
U Sandvik kompaniji Seco, primjena kodova matrice podataka na svojim proizvodima poboljšava sljedivost i podstiče ciljeve održivosti.

"Ovo mijenja igru“, kaže Jan Gravningsbråten, šef R&D u Seco Tools. “Radi se o optimizaciji cjelokupnog poslovanja.”

Gravningsbråten-ov trenutni rad proizašao je iz "eureka" trenutka prije tri godine, kada je imao ideju da ako se kodovi matrice podataka mogu laserski urezati na svaki pojedinačni umetak i alat za držanje koje proizvodi Seco - 50 miliona ili otprilike godišnje - prednosti jer bi poslovanje bilo neprocjenjivo u smislu sljedivosti i održivosti kroz cijeli životni ciklus proizvoda. Premotajte tri godine naprijed i njegova ideja je postala stvarnost za Secoovu popularnu Turbo 16 porodicu rezača s kvadratnim držačem.

Na pravi način istraživanja i razvoja
Uz ranu podršku Sina Vosougha, Seco-ovog potpredsjednika za istraživanje i razvoj, koji je dao zeleno svjetlo na ideju Gravningsbråtena, on i njegove kolege iz istraživanja i razvoja krenuli su s radom na razvoju patentiranog koda matrice podataka koji se može ispisati za primjenu na rezačima Turbo 16 kvadratnih držača. Pored toga, tim je razvio interne i eksterne aplikacije za pametne telefone za čitanje ovih kodova.

Sada imamo potpunu sljedivost svakog Turbo 16 komada.

Poput poznatijeg QR koda, matrica podataka je kvadratni dvodimenzionalni kod koji, nakon što je urezan na slobodnu površinu na umetku ili alatu za držanje, lako se čita laserima i kamerama pametnih telefona. Za razliku od tradicionalnijih bar kodova, kodovi matrice podataka su svestraniji i mogu sadržavati relevantnije informacije o određenom dijelu.

Za razliku od tradicionalnijih bar kodova, kodovi matrice podataka su svestraniji i mogu sadržavati relevantnije informacije o određenom dijelu, u ovom slučaju umetke.

Primena ovih kodova na umetke i alate bio je proces pokušaja i greške, priznaje Gravningsbråten, i pazi da ne otkrije sada patentirani „tajni sos” koji stoji iza procesa. Ali, kaže on, jedan od izazova je bio garantovanje čitljivosti nakon normalnog habanja na lokaciji korisnika.

Gravningsbråten je odabrao niz od 10 milijardi brojeva koji će biti predstavljeni kodovima. „To je 120 godina proizvodnje“, kaže on. Svakom broju su dodijeljena svojstva u pogledu kvaliteta materijala, što je važno za reciklažu, kao i gdje, kako i kada je komad proizveden.


Kao demonstraciju, Gravningsbråten otvara internu aplikaciju Seco “How R U” na svom pametnom telefonu. Skeniranjem/fotografiranjem koda matrice podataka na umetku – neki su široki samo 1,2 milimetra – Gravningsbråten može dohvatiti CAD crteže komada i saznati koliko je električne energije potrošeno tokom njegove proizvodnje, njegove relevantne emisije CO2, pa čak i gdje u peći za sinteriranje postavljen je, jer ovo igra malu, ali važnu ulogu u konačnoj izvedbi komada.

Znanje o svakom specifičnom proizvodu je toliko detaljno da kupci mogu pristupiti i relevantnim informacijama za svoje procese putem aplikacije Seco Assistant.

„Sada imamo potpunu sljedivost svakog Turbo 16 komada u našoj proizvodnji i tokom njegovog životnog ciklusa“, kaže Gravningsbråten. “Ovo ranije nije bio slučaj – upravo suprotno, zapravo.”

Objašnjava da je ranije proizvodnja analizirana po seriji, a ako nešto nije u redu, cijela serija bi morala biti rashodovana, pri čemu bi se usput rasipali vrijedni resursi.

Ali sada imamo alate da se u potpunosti uključimo u ovu kružnu ekonomiju

„Nismo imali pojma“, kaže Gravningsbråten, koji procjenjuje da se mnogo resursa sada štedi u proizvodnom procesu svake godine zbog potpune sljedivosti koju nude kodovi matrice podataka. “Drugim riječima”, kaže on, “neuspjeh u proizvodnji sada može biti iskorijenjen na individualnom nivou i ovi podaci se mogu vratiti u proces istraživanja i razvoja.”

Seco tim trenutno razmatra niz drugih poboljšanja, kao što je recikliranje umetaka. Uz pomoć ovih kodova matrice podataka, umetci i njihova različita metalna jedinjenja mogu se brzo sortirati u odgovarajuće tipove – hrom, titan, kobalt, karbide i tako dalje – samo skeniranjem kodova.

„Poput mašine za odvajanje novčića u banci, ovaj proces ranije nije bio isplativ“, kaže Gravningsbråten. „Ali sada imamo alate da se u potpunosti uključimo u ovu kružnu ekonomiju, a uz svu ovu sljedivost sada smo jedinstveno spremni da se uključimo u ono što ljudi nazivaju industrijom 4.0. Sljedeći korak je uvođenje u druge porodice proizvoda.”