Medicinska škola Bihać-prvi izbor za Vas

medicinska
Medicinska škola Bihać osnovana je 1960.godine kao stručna dvogodišnja škola koja 1961.godine prerasta u četverogodišnju školu za obrazovanje medicinskih sestara – tehničara. 1970/71. godine škola je smještena u današnji objekat, a stručni kadar je angažovan uključivanjem u nastavni proces stručnjaka bihaćkih medicinskih ustanova. Za vrijeme agresije na našu zemlju, u vrijeme kada su se u prostorijama škole održavali vanredni ispiti, zgrada je granatirana i uništena u potpunosti, pa se nastava odvijala na raznim drugim lokacijama. Tako je bilo sve do 1997. godine kada je obnovljena zahvaljujući Američkoj organizaciji za pomoć i razvoj USAID i CARE International.

JU Medicinska škola Bihać obrazuje je učenike za slijedeća stručna zvanja:

Medicinska škola:

medicinska sestra – tehničar
medicinski tehničar
laboratorijsko-sanitarni tehničar
sanitarno- ekološki tehničar
farmaceutski tehničar
akušersko-ginekološka sestra- tehničar
fizioterapeutski tehničar
        
Hemijsko – tehnološka tehnička škola:

hemijski tehničar općeg smjera
hemijski tehničar biotehnološkog smjera

Za I i II razred praktična nastava se izvoi u kabinetima zdravstvene njege u školi, dok praktična nastava za zdravstvenu struku III i IV razreda se izvodi na odjelima Kantonalne bolnice  „Dr. Irfan Ljubijankić“  Bihać, Primarnoj zdravstvenoj zaštiti Poliklinika Bihać, Zavodu za javno zdravtstvo USK-a, apotekama „Europharm“ Bihać, te zdravstvenoj ustanovi lječilište „Gata“.

Pored redovnog školovanja, Medicinska škola Bihać nudi i tzv. Vanredno školovanje, što od školske 2014/15. prerasta u obrazovanje odraslih u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih.

U organizaciji Vijeća učenika i školskih sekcija svake godine se prigodnim programom obilježavaju važni datumi. Državni i vjerski praznici, Dan škole (07.april), važni datum iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Novinarska sekcija svake godine izdaje školske novine „Ars Medicinae“, a škola ima i svoju internet stranicu www.medicinskabihac.ba koja se redovno ažurira i koja sadrži sve potrebne informacije o školi i njenim aktivnostima.