MEDIJSKA UPOZORENJA URODILA PLODOM: Crveni križ od Ambasade SAD-a dobio sredstva za tri obroka migrantima

Crveni križ počeo je sa podjelom sva tri dnevna obroka migrantima koji se nalaze u USK. Donaciju obroka za juli osigurala je Ambasada SAD-a u BiH, dok će od augusta to čini Međunarodna organizacija za migracije u BiH, javlja RTV USK

Kadrovi koje je zabilježila ekipa RTV USK pokazuju da je broj migranata u u Đačkom domu pod borićima iz dana u dan sve veći.

Svakodnevno obrok ovdje dobije oko 800 migranata, a iz Crvenog križa podsjećaju nadležne institucije da su uslovi u kojima oni trenutno borave nehumani te da je hitno iznalaženje rješenja za smještaj nužno učiniti što prije. 

Sva tri dnevna obroka za juli obezbijedila je Ambasada SAD-a u BiH, a u augustu to će činiti Međunarodna organizacija za migracije u BiH. Za sva tri dnevna obroka po jednom migrantu potrebno je osigurati minimalno 9 maraka ali u Crvenom križu kažu da se uklapaju u iznose koje osiguraju donatori. 

I ovo je pomak, ali na osnovu svega što su Bihać i Krajina pretrpjeli kada je migrantska kriza u pitanju, ovo je nažalost smao kap u moru pozitivnih reakcija od strane međunarodnih faktora koji su, kako je rekao ministar Mektić prilikom zadnje posjete Krajini, i prouzrokovali ovu krizu s kojom se Krajina ne može sama nositi.