Medimpex nije dostavio dokumentaciju, za sada ništa od vakcina iz Rusije za Federaciju BiH

V
Kompanija Medimpex d.o.o. Sarajevo sa kojom je, sukladno zaključku Vlade Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH potpisao ugovor 18. marta 2021. godine, obavijestila je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u utorak da još nisu dobili neophodnu dokumentaciju iz Rusije.

 

To se odnosi na nabavku vakcina protiv Covida-19 Sputnik V za stanovništvo Federacije BiH.

"S obzirom na to da nedostavljanjem neophodne dokumentacije (bankovno jamstvo za urednu provedbu ugovora, čiji je rok za dostavu bio 23. mart 2021. godine u ponoć) nisu ispunjeni uvjeti iz člana 9. Ugovora o nabavi cjepiva protiv Covid-19 za potrebe imunizacije stanovništva Federacije BiH u 2021. godini, Zavod za javno zdravstvo Federacije je o tome izvijestio Vladu Federacije BiH, te čeka daljnje upute", rečeno je za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Podsjetimo, s Medimpexom je Vlada FBiH, posredstvom Zavoda za javno zdravstvo, potpisala ugovor o nabavci vakcine, na osnovu koga se ta kompanija obavezala da će isporučiti 500.000 doza vakcina za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u tekućoj godini.

Prva isporuka od 100.000 doza vakcina očekivala se u roku od tri radna dana, nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od proizvođača. Preostale isporuke od 400.000 doza vakcina trebale su se isporučivati sukcesivno.