fbpx Medresu u Cazinu Austro-Ugari prvo zapalili pa obnovili 1890. godine

Medresu u Cazinu Austro-Ugari prvo zapalili pa obnovili 1890. godine

Home

Medresu u Cazinu Austro-Ugari prvo zapalili pa obnovili 1890. godine


Stara medresa “Džemaluddin Čaušević” u Cazinu spada među najstarije vjerske objekte ne samo na području Medžlisa Islamske zajednice Cazin nego i Muftijstva bihaćkog. Sagrađena je od drveta davne 1867. godine, a prilikom austrougarske okupacije Cazina, zapaljena je zbog oružanog otpora koji je pružen na ovim prostorima.

Vakufska imovina

Današnju zgradu Stare medrese podigla je Austro-Ugarska 1890. godine u orijentalnom stilu od kamena. Bila je u funkciji sve do 1918. godine, kada je prestala s radom zbog nedostatka finansijsko-materijalnih sredstava. Dolaskom komunističke vlasti 1945. godine, Medresa je oduzeta Islamskoj zajednici, kao što je to u tadašnje vrijeme bio slučaj s brojnim vakufskim dobrima na ovom prostoru.

Fotografija Medrese iz tridesetih godina prošlog stoljeća
Fotografija Medrese iz tridesetih godina prošlog stoljeća

Ponovo je otvorena za vrijeme agresije na BiH 1993. godine, kada je u njoj počela s radom nova Medresa “Džemaluddin Čaušević”.

Prostorije Stare medrese koriste džemat Medresa i administracija Medžlisa IZ Cazin za svoje potrebe. Ovaj objekt pod zaštitom je države, a drvena munara pravi je raritet u Krajini. Objekt Stare medrese u Cazinu funkcionira u sklopu džemata Medresa. 

Pored kompleksa Stare medrese, vakufsku imovinu džemata Medresa čine još i džematska kuća s imamskim stanom i poslovnim prostorom te džematsko mezarje. U otvorenom dijelu dvorišta Medrese nalaze se mezarja muderisa i imama. Medresa je dobila ime po najpoznatijem alimu s ovog područja Džemaluddinu Čauševiću iz Bosanske Krupe, koji je svojevremeno bio reisu-l-ulema.

Dnevni namazi

U maju 1998. godine, na drugoj lokaciji počela je gradnja nove zgrade za potrebe Medrese i već od 2004. u novoizgrađenom veleljepnom objektu učenicima je pružena mogućnost da stječu znanja uz najsavremenija nastavna sredstva i pomagala. U objektu Stare medrese više nisu smješteni učenici i u njoj se ne izvodi nastava. Tu se obavljaju dnevni namazi, a redovno se odvija i mektepska nastava.

Nova zgrada Medrese
Nova zgrada Medrese

Internat za đake

Medresa “Džemaluddin Čaušević” jedina je na području Bihaćkog muftijstva i pokriva potrebe za ovom vrstom školovanja. Školovanje traje četiri godine, a nastava se izvodi u okviru 28 predmeta. Odjeljenja su zasebna za momke i djevojke, koji su smješteni u internate, gdje su im osigurana tri obroka dnevno. 

Gradski džemat

Džemat Medresa je gradski i nastao je izdvajanjem iz džemata Cazin Grad, a smješten je u starom dijelu grada ispod samih zidina srednjovjekovne utvrde. Džemat ima džamiju, koja se nalazi u sklopu kompleksa Stare medrese. Imamsku dužnost u džamiji Stare medrese u Cazinu obavlja hafiz Suad ef. Šahinović iz Bužima, profesor kiraeta u novom objektu Medrese “Džemaluddin Čaušević” u Cazinu.

izvor: S.Japić/avaz.ba

Topic
Objavio: Čet, 29/06/2017 - 17:08

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top