Među dilerima i majka 11-mjesečne bebe

Advokati 24 osobe osumnjičene za preprodaju droge koje su uhapšene u policijskoj akciji „Limit“, danas su pred sudijom Kantonalnog suda u Sarajevu Huseinom Delalićem zatržili da se odbije prijedlog Tužilaštva KS za određivanje pritvora. 

Tužiteljica Mona Meršnik je ponovila da je mjera zabrane kretanja zatražena samo za Jasminu Pintol, jer ima bebu od 11 mjeseci.

U velikoj policijskoj akciji koja je provedena u tri kantona, razbijene su dvije organizirane grupe koje se sumnjiče da su se bavile preprodajom droge u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Advokat Omar Mehmedbaišić, koji zastupa Samedina Fišića i Malika Mušanovića, za koje Tužilaštvo tvrdi da su organizatori dvije grupe, kazao je danas na sjednici da su njegovi branjenici individualno djelovali te da ne postoje grupe. Za Kenana Durakovića je kazao da nema veze s preprodajom droge.

I ostali branioci ustvrdili su da nema dokaza da su njihovi klijenti djelovali kao organizirana grupa te da nema dokaza da su počinili bilo kakvo krivično djelo.

Inače, u prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora, na 76 stranica obrazložen je postupak ulične prodaje droge po Sarajevu, Konjicu i Tuzlanskom kantonu.

Službenici Federalne uprave policije dilere su prisluškivali šest mjeseci. Interesantno je da je policija pojedne osumnjičene zaustavljala neposredno nakon što im je presretnut razgovor te kod njih pronalazila manju količinu droge. Riječ je, uglavnom, o marihuani, spidu, amfetaminu i heroinu.

Advokat Izet Baždarević, koji zastupa Jasminu Pintol, Alena Papića i Muhameda Harbaša, istakao je da se u tim presretnutim razgovorima ne može zaključiti da je neko prodavao drogu, jer je niko nije ni pomenuo.

U akciji su uhapšeni Samedin Fišić, Malik Mušanović, Anel Đono, Muhamed Harbaš, Dževad Haskić, , Alem Kahrović, Muhamed Đonko, Emir Milišić, Haris Dupovac, Jasmin Žunić, Jasmin Hamzić, Eldin Kustura, Eldin Veljković, Alen Papić, Dženan Kadrić, Saša Kozomora, Armin Tabak, Kenan Duraković, Irsan Buzoku, Šemso Selimović, Haris Bektešević, Senadin Fišić, Sead Hanjalić, Vahidin Gakić i Jasmina Pintol.

Sud će naknadno donijeti odluku o određivanju pritvora.