Među migrantima i Španci, Danci...

Među 25.000 migranata koji su prošle godine ušli u Bosnu i Hercegovinu, najviše je Pakistanaca, Iranaca i Sirijaca, a ima i državljana Danske, Španije i Ujedinjenih Arapskih Emirata!?

Bez komentara

Pokazao je to specijalni izvještaj Ureda ombudsmena u BiH za pitanje migracija. U njemu, a kompletiran je 3. decembra prošle godine, nije naveden podatak da se među migrantima našao i Nijemac Niklas Armin Munding, koji je, kako smo objavili prošle sedmice, slučajno otkriven u migrantskom kampu “Velečevo” kod Ključa.

Image

Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH, kazao nam je jučer da ne može ništa komentirati, jer nije ni vidio niti čuo za izvještaj u kojem se navodi da su u BiH sa migrantima iz trećih zemalja ušli i državljani Danske i Španije.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, kazao je za “Avaz” da ovakvi izvještaji pokazuju da se među migrante ubacuju kriminalci, koji koriste migrante kako bi lakše ušli u određenu državu.

- Oni koriste pogodan trenutak da prijeđu granicu bez dokumenata. To je slučaj i s otkrivenim državljanima iz ostalih zemalja, recimo poput Španije... Tu su razni profili kriminalaca, koji koriste migrante da se ubace među njih – kaže Galić.

Zaražen HIV-om

Da je situacija izvan kontrole, pokazuje i slučaj migranta koji je u Bihaću silovao djevojku sa posebnim potrebama, a onda je utvrđeno da je zaražen HIV-om. Niko od sigurnosnih službi ne zna gdje se sada ovaj migrant nalazi.

Kako je prošle sedmice za naš list naveo izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, HIV-om zaraženi migrant pobjegao je iz prihvatnog centra Ušivak.

Gdje je nestao Nijemac

Ambasada Njemačke u BiH, koja se uključila u potragu za Niklasom Arminom Mundingom, stupila je u kontakt s njegovim ocem, koji živi u pokrajini Bad Valdze. Niklas je za vikend napustio kamp u Ključu i od tada mu se gubi trag.

 

Saznajemo da je Munding od volontera tražio da mu kupe autobusku kartu za Sarajevo i oni su to uradili. Nije poznato je li uopće stigao u Sarajevo i, ako jeste, gdje se nalazi.