Situacija u Tuzli bi mogla svakog trenutka eskalirati: Među migrantima ima bolesnih, nasilnih, promrzlih (VIDEO)

Pripadnici Granične policije BIH ne mogu se izboriti s prilivom migranata duz istočne granice sa Srbijom, a situacija lako može eskalirati i ugroziti ukupnu stabilnost politički krhke nacije, izjavio je šef Granične policije BIH Zoran Galić. Od početka godine u BIH je pristiglo više od 13.000 migranata.

U USK-u najteža je situacija, migranti u improviziranom migrantskom kampu spavaju gotovo na otvorenom, bez grijanja. Ove sedmice ih je u odnosu na prošlu upola manje.Od 15. novembra biće uveden 24-sati policijski sat za migrante na području USK. Van kampova moći će se kretati samo oni koji žele okušati svoju sreću i pokušati prijeći granicu. Ništa bolja situacija nije ni u Tuzli. Vremenski uvjeti su sve lošiji, a državni organi i međunarodne organizacije ne poduzimaju ništa. Migranti spavaju na hladnom betonu, na kiši, a čini se da će i snijeg dočekati, prenosi Hayat.ba.

 

Strah je da bi zbog toga migranti mogli početi i provaljivati u napuštene kuće. Na autobuskoj stanici migranti spavaju na otvorenom, a koliko je migranata trenutno u Tuzli i kako se bore s teškim vremenski uslovima otkrila je naša Amina Bešo koja se uživo javila u „Dobar dan BiH“.

Amina, koliko je ozbiljna situacija u Tuzli, da li migrantima iko pomaže?

Situacija u Tuzli je i više nego ozbiljan ovdje se nalazi više od 150 mingranata. Pomaže im Crveni križ, i dvije humanitarne organizacije. Ovdje kažu da bi situacija svakog trenutka mogla da eskalira. Inač, migranti su dobri u 90 posto slučajeva, ali ima i onih koji su loši.  Prije nekoliko dana provalili su u skladište crvenog križa, što im se u neku ruku može opravdati. Spavaju pod otvorenim nebom – kazala je Amina u svom javljanju.

Kako je poručio jedan od migranata, ne želi ostati u našoj zemlji

Želimo ići u Italiju imamo mnogo problema u našoj zemlji i zato smo otišli iz nje. . Narod u BiH je dobar i pomažu, ali nemamo gdje spavati, nemamo nikakve uslove kazao je on.

Crvenom križu pomažu dvije humanitarne organizacije Emmaus i Merhamet Tuzla. Kako je kazala Mensura Husanović, ispred Merhameta čine sve što mogu.

Kakva je situacija može vidjeti ko god ovuda prolazi. Što se tiče nas pomažemo koliko možemo, zahvaljujući ljudima dobre volje. Trudimo se i pokušavamo da makar malo ublažimo situaciju. Što se iče Merhameta dajemo im samo hranu, a oko smještaja ne možemo pomoći. Što se tiče ostalih stvari čula sam najave da bi moglo biti neko mjesto da se okupaju, ugriju.

Njih 70 posto ovdje spava ostali idu i putuju traže bolje uslove. Kažu da će tokom zime biti manjeg prolaska kroz Tuzlu. Dosta ih ima scabies, jer nemaju uslove da se okupaju i žive normalno. Što se tiče medicinske pomoći mogu se javiti u Hitnu pomoć,  i Crveni križ im pomaže – zaključila je ona.