Međunarodna studija: Izrael ima 90 nuklearnih bojevih glava

nuklearno oružje
Devet svjetskih sila zajedno posjeduje oko 13.400 nuklearnih bombi u 2020.

Studija Međunarodnog instituta za mirovne studije (SIPRI), sa sjedištem u Švedskoj, otkrila je da Izrael posjeduje 90 nuklearnih bojevih glava, što ukazuje na porast ove vrste oružja u toj zemlji u odnosu na 2019. godinu, prenose agencije.

Institut navodi, u studiji objavljenoj u ponedjeljak, da je 2019. godine Izrael posjedovao oko 80 nuklearnih bojevih glava, ali da sada u ovoj godini ima 90.

Izrael odbija otkriti svoj nuklearni arsenal i odbija komentirati međunarodne izvještaje koji potvrđuju da ta država posjeduje nuklearno oružje. To je potvrdila i ova studija koja je ukazala na to da Tel Aviv vodi dugogodišnju politiku da ne komentira svoj nuklearni arsenal.

Procjenjuje se da devet nuklearnih sila, a to su: Sjedinjene Američke Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja, zajedno posjeduju oko 13.400 nuklearnih bombi u 2020. godini, navodi se u studiji.

Operativne snage

U studiji se ističe da je došlo do smanjenja broja nukleranih bojevih glava za oko 465 u svijetu, u odnosu na prošlu godinu, kada je taj broj iznosio 13.865 bombi.

Studija navodi da je trenutni pad ukupnog broja nuklearnog oružja u svijetu u odnosu na 2019. godinu u najvećoj mjeri posljedica uklanjanja „povučenog“ nuklearnog oružja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ove dvije sile posjeduju zajedno više od 90 posto globalnog nuklearnog oružja.

Oko 3.720 nuklearnih bombi trenutno je raspoređeno s operativnim snagama, prema studiji, a otprilike 1.800 tih bombi se nalazi u stanju visoke operativne pripravnosti.