Međunarodni sajam ekologije u Bihaću

Privrednoj komori USK-a predstoji pronaći izlagače, firme zainteresirane za predstavljanje na EKOBIS sajmu, izraditi program sajma i osmisliti njegove prateće sadržaje, iznaći pokrovitelje, partnere i sponzore.

Privrednoj komori USK predstoji pronaći izlagače, firme zainteresirane za predstavljanje na EKOBIS sajmu, izraditi program Sajma i osmisliti njegove prateće sadržaje, iznaći pokrovitelje, partnere i sponzore.

Privredna komora Unsko-sanskog kantona organizirala je prvi radni sastanak Organizacionog odbora ovogodišnjeg, šesnaestog Međunarodnog sajma ekologije EKOBIS 2018., koji će biti održan od 13. do 15. septembra na lokaciji Sportsko-rekreativnog centra „Luke“.

Ove godine Sajam će tematizirati poljoprivrednu i prehrambenu industriju, a generalni pokrovitelj bit će Vlada Unsko-sanskog kantona. Kako je istaknuto, zanimanje za ovogodišnji EKOBIS sajam definitivno je veće u odnosu na prethodne godine.

Reprezentativan događaj

Međunarodni sajam ekologije EKOBIS potencirat će ove godine domaću poljoprivrednu proizvodnju, posebno s područja Unsko-sanskoga kantona, domaće proizvode i prehrambenu industriju koja se, kako je istakao Nihad Šušnjar, generalni sekretar PK USK, budi dolaskom određenih domaćih i stranih investitora.

– Prošlogodišnji sajam je zabilježio značajan porast od 30 posto izlagača, više u odnosu na 2016. Možda je to bio velik skok. Nadamo se da ćemo moći i ove godine zabilježiti porast broja izlagača i posjetilaca. Naši tradicionalni izlagači su zemlje bivše Jugoslavije, Češka, Slovačka, Mađarska, srednjoevropske zemlje. Očekujemo i ove godine da ti partneri i prijatelji ponovno posjete grad Bihać - kaže Nihad Šušnjar, generalni sekretar Privredne komore Unsko-sanskog kantona.

Privrednoj komori USK predstoji pronaći izlagače, firme zainteresirane za predstavljanje na EKOBIS sajmu, izraditi program Sajma i osmisliti njegove prateće sadržaje, iznaći pokrovitelje, partnere i sponzore.

U okviru priprema slijedi postavka džambo-panoa, a pri kraju je izrada audio i videospota MSE EKOBIS 2018. I ove godine generalni pokrovitelj Sajma je Vlada USK.

– Vlada USK već godinama finansijski tretira organizaciju Međunarodnog eko-sajma koji se održava u Bihaću i tako će biti i ove godine. Radi se o iznosu od 20.000 KM. Mi u ovoj godini imamo namjeru povećati taj iznos za određeni dio sredstava što ćemo definirati u vrlo kratkom vremenu koje je pred nama. Svakako da ovakav događaj i svi događaji, posebno oni međunarodnog karaktera, kakav je i EKOBIS zaslužuju veliku pažnju i podršku svih institucija vlasti, i Vlada Kantona putem Ministarstva privrede daje podršku ovakvim projektima. Uvjeren sam da ćemo imati vrlo reprezentativan događaj organiziran na najvišem nivou i koji će privući pažnju izlagača, kako iz regiona tako, nadam se, i šire ove godine - kaže Jasmin Musić, savjetnik premijera USK.

2.900 izlagača i 210.000 posjetilaca

U proteklih 15 godina postojanja ova sajamska manifestacija isprofilirala se kao jedna od najznačajnijih ove tematike na području jugoistočne Evrope. Potvrđuju to činjenice da se u proteklom periodu na sajmu predstavilo 2.900 izlagača iz 18 zemalja. Uspješno je realizirano više od 550 pratećih sadržaja a sajam posjetilo 210.000 posjetilaca.

Organizacijom prošlogodišnjeg sajma zadovoljno je 95 posto izlagača, svojim nastupom njih 82 posto, a konkretne rezultate već na sajmu postiglo je 64 posto izlagača, pokazuje provedena anketa.

Neophodno je animirati partnere-izlagače, a u vrijeme održavanja sajma i turiste. Za ovogodišnji sajam neophodno je animirati i domaće proizvođače i prerađivače hrane s područja cijele BiH čemu će podršku dati i Federalno ministarstvo poljoprivrede. Organizacija i održavanje EKOBIS-a svakako je šansa i za razvoj turizma na krajiškim prostorima.