Medvjedi nisu opasni kao što se smatra, a evo kako provode slobodno vrijeme

asd
Ako se lavovi smatraju kraljevima džungle, medvjedi moraju biti kraljevi šuma.

Ta titula im nesumnjivo pripada, a u posljednje vrijeme, pored mačaka, zahvaljujući objavama na društvenim mrežama, ukrali su srca brojnih ljubitelja životinja.

Kada nisu zauzeti traženjem hrane ili spavanjem, medvjedi posvećuju neko vrijeme lutanju i šetnji, bilo da su sami ili sa drugim medvjedima.

Na društvenim mrežama, sve je više objava, odnosno fotografija koje za temu imaju – medvjede i njihovo slobodno vrijeme.

Široko je rasprostranjeno vjerovanje da su medvjedi opake i zle životinje koje bi ubile čovjeka zarad obroka, a o tome s vremena na vrijeme, ima i članaka na naslovnim stranama.

Međutim, to su rijetki slučajevi, piše portal Bored Panda.

U Sjevernoameričkom centru za medvjede objašnjavaju da lovci, istraživači i vlasnici seoskih kuća koji su zaista upoznali svoj priličan broj medvjeda kažu da će medvjedi češće pobjeći i popeti se na primjer na drvo gdje je bezbjedno, nego što će pokazati agresiju.

Naravno, ne treba pretpostavljati da medvjed sigurno neće napasti. Oni to još uvijek mogu da urade ako se osjećaju kao da su im hrana, mladunci ili prostor ugroženi, ili ako je medvjed veoma gladan.

Dakle, savjetuje se oprez, ali, kako se iz Centra navodi, medvjedi nisu toliko opasni kao što neki misle. I sami često mogu biti uplašeni.