Mektić: Dostavit ćemo Tužilaštvu BiH izvještaj vezan za jučerašnja dešavanja u Višegradu

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine bit će dostavljen izvještaj vezan za jučerašnje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je rekao kako je jučer iznio svoje mišljenje o okupljanju pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu te da je danas imao sastanke vezane za sve što se jučer desilo, prenos Klix.

"Dogovor je da ćemo sve događaje zadokumentovati. Dakle, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka i svega onoga što se jučer čulo u Višegradu. Zatim, da ćemo o tome u narednih nekoliko dana dostaviti izvještaj Tužilaštvu BiH. Očekujemo reakciju Tužilaštva BiH", kazao je Mektić.

Kako kaže, sastanak je održao s predstavnicima nadležnih agencija koje će dokumentovati sve što se dešavalo na jučerašnjem okupljanju. 

On je istakao da je Ministarstvo sigurnosti BiH spremno da u skladu sa svojim nadležnostima i po naredbi Tužilaštva BiH postupa u tom slučaju. Kako kaže, Tužilaštvo BiH morat će donijeti odluku da li će pokretati istragu u tom slučaju ili neće. 

"Postoji razna vrsta paradoksalnih situacija vezanih za sve ovo. Mora se naći načina da se neke stvari postave na pravo mjesto u smislu zakonskih rješenja i postupanja institucija. Ako Ministarstvo pravde da dozvolu nekome i donese rješenje o upisu određenog udruženja u registar udruženja, onda ja nemam nikakvog načina da utječem na to. Ako nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova dozvoli okupljanje, šta onda da Ministarstvo sigurnosti BiH učini", rekao je Mektić. 

Mektić je istakao da se udruženju koje ispoljava neke vrste ekstremizma treba zabraniti djelovanje i brisati ga iz registra udruženja građana, a što nije nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH. Novinari su pitali Mektića ko je odgovoran za to što se u Strategiji BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2006.-2009. godine ne navodi da Četnički ravnogorski pokret predstavlja sigurnosnu prijetnju BiH. 

"Mi smo kroz sve dosadašnje izvještaje i akcione planove spominjali svaki oblik esktremizma. Nisam siguran da li je konkretno navedeno imenom, ali mislim da se u strategiji i ne mora spominjati imenom. Važno je da se spominje takva vrsta udruženja koja ispoljava ekstremističko ponašanje", kazao je Mektić. 

On je rekao da Krivični zakon BiH prepoznaje govor mržnje i prijetnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi te da je samo pitanje da li ima spremnosti tužilaštava i pravosudnih institucija da u ovom slučaju reaguju.