Mektić: EU daje novac za izgradnju migrantskih centara, ali neće EU finansirati privatne objekte i dozvoliti da se od migranata pravi unosan biznis

Priča o statusu i stanju migranata u USK, posebno gradu Bihaću je svakim danom sve veća tema.

Bilo je puno razgovora, posjeta, odlazaka u Brisel i pokušaja dogovora u zadnje vrijeme, ali dogovora još nema i to pitanje postaje sve veći problem za građane USK. Činjenica je da su državne institucije dobrim dijelom zakazale i pale na ispitu po ovom pitanju. Ide zima, još ni na pomolu nema rješenja.

Gradonačelnik Bihaća je ‘uzdrmao’ javnost i nadležne u BiH kad je uskratio podršku Grada, hranu, piće i održavanje kampa Vučjak prije 2 dana. To je rezultiralo time da je u fokusu medija ponovo ova tema, FTV je organizirala emisiju Odgovorite ljudima ovoj temi, a ministar Mektić je danas održao posebnu press konferenciju i govorio o ovoj temi iz svoga ugla. Ono što je posebno potcrtao je da je “EU spremna finansirati izgradnju prihvatnih, migrantskih centara, ali oni moraju biti na državnoj zemlji i ti objekti trebaju pripadati i nakon završetka pitanja migranata ostati na korištenje gradu, entitetu, državi. Evropska unija neće finansirati obnovu i smještaj migranata u privatne smještaje, pomenuvši da se mjesečno Sedri plaća 30 hiljada eura, a da je zahtjev sada da migranti smjeste u Medeno polje, u objekte istog vlasnika Sedre i da se za taj smještaj na mjesečnom nivou plati 50- 60 hiljada eura.

To je ocijenio neprihvatljivim i odbacio mogućnost da se od migranata prave unosan biznis. Pogledajte video i izjave aktera.

(Video - FTV)