Mektić: Fikret Abdić je osuđeni ratni zločinac, zar treba šta dodati?

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić održao je danas konferenciju za medije povodom blokade pripadnika policije HNK u prevoz većeg broja osoba u Izbjeglički kamp Salakovac.

– Ovi ljudi, bez obzira na to što su ilegalni migranti, zaslužuju ljudski tretman i da se prema njima ponašamo u skladu s međunarodnim standardima, kazao je Mektić.

Istakao je da su pojedini bh. političari jučer na sjednici Parlamentarne skupštine BiH na “jadan i bijedan” način koristili sudbinu migranata kako bi dobili određene političke poene.

– U posljednja tri dana drastično smo presjekli migracije. Prije nekoliko dana bilo ih je dnevno po 150, a sada je to blizu pet. Stavit ćemo migracije pod kontrolu, rekao je Mektić dodajući kako postoji broj ljudi koji je ušao u BiH i da naša zemlja ima obavezu da im pruži human boravak.

On je kazao da su državne institucije pokušale maknuti migrante iz parkova, zbog čega su donijeli odluku da se migranti iz parka u Sarajevu premjeste u Imigracioni centar u Salakovcu.

Na pitanje jednog od novinara, a u vezi s izjavom osuđenog ratnog zločinca i načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića da Sarajevo šalje migrante u Veliku Kladušu, Mektić kaže da tvrdnje nisu tačne, te da osuđeni ratni zločinca Fikretom Abdićem nije htio poslati predstavnike Općine na nedavno održani sastanak u Bihaću.

– Nije tačno da Sarajevo šalje migrante u Krajinu, odnosno Veliku Kladušu. Nedavno sam u Bihaću održao sastanak sa premijerom Vlade USK Huseinom Rošićime, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazliće povodom migrantske krize u Krajini. Na tom sastanku nije bio niko ispred općine Velika Kladuša, a s obzirom da je načelnik ove općine osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, zar treba šta dodati, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

U međuvremenu, nakon višesatne neizvjesnosti, autobusima koji prevoze migrante iz Sarajeva odobren je ulazak na teritoriju Hercegovačko-neretvanskog kantona i odlazak u Izbjeglički centar Salakovac.