Mektić na FACE TV-u: "Migrantska kriza u Krajini postala ozbiljan dio političke kampanje"

Gostujući na FACE TV ministar sigurnosti Dragan Mektić je govorio o migracijama i dotakao se Unsko-sanskog kantona, kazavši da još uvijek lokalne vlasti i oni na višim nivoima nemaju adekvatno rješenje za probleme s kojima se Krajina suočava u posljednjih nekoliko mjeseci.

- Rekao sam ljudima iz Unsko-sanskog kantona da kada god misle da trebamo diskutovati ja ću doći tamo. Ali ušli smo u jednu drugu vrstu polemike a to je da je migrantska kriza dole postala jedna vrsta političke kampanje i vidio sam da postoji velika netrpeljivost među njima tako da je meni bilo vrlo teško da uskladim sve te političke interese, ambicije i izborne želje svih tih ljudi tamo. - izjavio je Mektić

Mektić je u emisiji iznio da je u BiH do sada ušlo preko 8.000 ljudi, a samo njih 600 je podnijelo zahtjev za azil. On je također dodao da se na prostoru Krajine trenutno nalazi od 3.500 do 4.000 migranata.

On je za migrantsku krizu u BiH ponovo optužio Evropsku uniju i istakao da BiH ne može sama da rješi ovaj problem. Mektić je kazao da isprva nije vjerovao kako je sve ovo izrežirano, ali dodao da sad počinje vjerovati kako ipak tu nešto ima jer nije slučajno uspostavljena migrantska ruta kroz BiH.