Mektić: Nije odobren nijedan azil migrantima u BiH

Netačne su sve manipulacije koje govore o nekontrolirano velikom broju migranata koje neko želi dovesti i promijeniti nacionalnu strukturu, kaže ministar sigurnosti BiH.

Od početka godine do 16. augusta u Bosni i Hercegovini registriran je 10.881 migrant, a trenutno ih u ovoj zemlji boravi između 2.000 i 2.300, izjavio je u petak Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

"Od ukupnog broja, 9.758 migranata iskazalo je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, dok je mali broj njih podnio zahtjev i taj broj je ispod 10 posto. To potvrđuje činjenicu da nisu zainteresovani za ostanak u Bosni i Hercegovini, već imaju namjeru da idu dalje prema zapadnoj Evropi", rekao je on na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Govoreći o sjednici Operativnog štaba za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini, Mektić je istaknuo da je obavljena analiza broja migranata koji se trenutno nalaze u ovoj zemlji.

"U posljednjih mjesec dana njihov broj se značajno smanjio i pretpostavljamo da boravi od 2.000 do 2.300 migranata, a znate da smo ranije govorili o broju između 4.000 i 5.000. Nemoguće je imati tačan podatak, jer se registruju kod dolaska, ali ne pri odlasku iz zemlje", kazao je Mektić.

BiH je zemlja tranzita

Naglasio je da i dalje nije odobren niti jedan azil migrantima, bez obzira što postoji određeni broj podnesenih zahtjeva.

"Netačne su sve manipulacije koje govore o nekontrolisano velikom broju migranata, o desetinama hiljada. Sjetite se priča koje su se pojavljivale o 150.000 da neko želi da dovede i promijeni nacionalnu strukturu", ukazao je Mektić.

Po njegovim riječima, "podaci i brojevi govore sve, značajno se smanjuje broj migranata u Bosni i Hercegovini i oni odlaze iz zemlje, što potvrđuje da je ovo zemlja tranzita, a ne krajnja destinacija migranata".

Manipulacijama o broju migranata, smatra, "bavili su se domaći političari, koji nisu imali valjan odgovor na krizu u [bh. entitetu] Republici Srpskoji Bosni i Hercegovini, a kojima je lakše baviti se takvim manipulacijama nego problemom odlaska mladih".

Najavio je da će dodatne policijske snage biti upućene na granicu i pojačati zaštitu pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, zahvaljujući čemu će, uz pojačan intenzitet odlaska iz ove zemlje, u dalje biti u prilici da smanjuju broj migranata u Bosni i Hercegovini.

Uhapšeni deseci krijumčara migranata

"Odredili smo tri prihvatna centra - Bihać, Velika Kladuša i Cazin. Uspostavljaju se kapaciteti i hotel 'Sedra' se popunjava. Taj problem ćemo staviti pod apsolutnu kontrolu", dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara o velikom broju migranata koji u Loznici (Srbija) čekaju da uđu u Bosnu i Hercegovinu, rekao je da je to jedan od razloga zbog koji se dodatno pojačava zaštita granica.

Za određeni broj migranata koji borave u Bosni i Hercegovini postoji osnov sumnje koji pokazuje da bi mogli pripadati radikalnim ili kriminalnim grupama, navela je Anadolija.

"I ja sam iznenađen da je među njima onoliki broj uživalaca droga", kazao je Mektić.

Govoreći o krijumčarenju migranata, napomenuo je da je do sada uhapšeno 35 do 40 osoba.

"Tu se vrti ogroman novac, krijumčari zarađuju ogroman novac, i ako nešto drastičnom zamjerim Evropskoj uniji je što nije uspostavila kapacitet da na ovoj ruti, od Azije preko Evrope, spriječi tu vrstu organizovanog kriminala. EU je imala kapacitet i pravni osnov da se u ovoj ruti ne involvira toliki kriminal", zaključio je Mektić.

Lukač protiv raspoređivanja policije

Nakon što je Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine odobrila zahtjev državnog Ministarstva sigurnosti i odredila 50 policajaca za ispomoć Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač poručio je da neće dozvoliti njihovo raspoređivanje na teritoriji tog entiteta.

"Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji RS-a, koji dolaze od ministra bezbjednosti u Savjetu ministara [Bosne i Hercegovine] Dragana Mektića, unaprijed su osuđeni na propast", rekao je on.

"Ti pokušaji nisu u skladu sa Ustavom i zakonima RS-a, kao i potpisanim sporazumima između Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini", poručio je Lukač.